Hlavní obsah

Jágr se vrátil domů, aby nabral síly. Může to být moje poslední sezóna, řekl po příletu

Praha

Víc než po měsíci od prohraného finále Stanley Cupu se Jaromír Jágr vrátil domů. S Bostonem svou misi ke Stanley Cupu nedotáhl, další šanci bude mít od října v dresu New Jersey. "NHL miluju, takže se chci pořádně připravit, aby další sezóna byla jednou z nejlepších, co jsem kdy měl," řekl jednačtyřicetiletý útočník po příletu do Prahy.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Jaromír Jágr v obležení novinářů po středečním příletu do Prahy.

Článek

Jste zase rád doma?

Tahle sezóna byla úplně jiná, zase tak dlouho jsem v Americe nepobyl, maximálně šest měsíců. To není zase úplně špatný.

Co jste dělal ten měsíc od finále Stanley Cupu?

Já si hlavně řekl, že počkám, dokud nepodepíšu novou smlouvu, abych si do nového působiště mohl poslat všechny věci a auto. Trochu se to protáhlo, zůstal jsem chvíli v Bostonu a pak jsem jel na pár dnů na dovolenou.

Mluvilo se o tom, že jste navštívil tradičně Las Vegas...

Byl jsem na chvíli v Mexiku, ale jinak nic. Byla to krátká dovolená, za 40 dnů začíná tréninkový kemp. Bylo by jednodušší, kdybych zůstal v Bostonu, tam na tom budou všichni stejně, ale pokud změníš působiště, tak musíš přijet do kempu v nejlepší formě.

Jak si vlastně jako věřící člověk budete připadat v týmu Ďáblů?

(Směje se) Tak je to jenom název, kdyžtak dám zlo i dobro dohromady.

Kdy začnete trénovat na ledě?

V plánu je, že začnu zítra nebo pozítří, prostě co nejdřív.

V Americe jste měl čas na trénink?

Trénoval jsem.

Takže váhu máte tak akorát?

Já úplně změnil životosprávu, zhubnul jsem hodně.

Co tedy jíte?

Chcete to taky zkusit? To vám řeknu později.

Měl jste nějaké dilema v tom, jaký budete mít letní program?

Jednak se protáhla sezóna kvůli stávce, pak jsme hráli finále a třetí věc je, že se začíná dřív kvůli olympiádě. Finalista má jen dva a půl měsíce volna, možná je to ale lepší, že se nebudu muset znovu rozjíždět.

Jaký tedy máte plán na týdny v Česku?

Že jsem byl měsíc pryč, neznamená, že jsem netrénoval. Možná ne tak, jak jsem chtěl, ale pamatuju roky, kdy jsem si dal týden dva pauzu a pak jsem dostal krizi v listopadu. Není to taky dobrý celý rok jen trénovat, i tělo si potřebuje odpočinout a dostat chuť do hokeje. Máme 40 dní do kempu, udělám maximum, abych byl co nejlíp připravený. Možná to bude moje poslední sezóna. Takže chci, aby byla jedna z nejlepších.

Můžete trochu popsat, jak se rodil kontrakt v Devils?

Hlavně tam byly tři čtyři týmy. Neříkám, že si můžu vybírat, ale měly nějakým způsobem zájem, abych hrál za ně. Tím, že Kovalčuk odešel do Ruska, se tam ale otevřela mezera, že bych mohl nastupovat v prvních dvou útocích, mohl chodit víc na led než jinde. Další plus jsou tři Češi v sestavě a také starší hráči. No a největší plus je, že se tam moc necestuje. Philadelphia, Devils a Rangers jsou na tom ohledně cestování nejlíp z celé NHL.

Máte v plánu, že se potkáte ještě před startem sezóny s Eliášem a Židlickým?

S Elim nevím, ale se Židlou se setkáme na Kladně, až budeme trénovat. Hlavně ale NHL je něco jiného než česká liga, to se můžeš domlouvat, jak chceš, ale ta úroveň je o něčem jiném.

Možná se ale společně potkáte v přesilovkové formaci New Jersey, to by pro vás byl určitě přínos...

To je vždycky důležitý. Když se dostaneš na přesilovku, tak je větší šance, že budeš individuálně úspěšný. I když jsem hrál ve třetí lajně Bostonu, tak jsem chodil hned od začátku na všechny přesilovky a mohl tam být tak dlouho, jak jsem chtěl. To byla neskutečná výhoda. Doufám, že to bude fungovat i v Devils. Když New Jersey udělalo trejd s Minnesotou a přišel Židla, tak mělo nejlepší přesilovky v NHL po Pittsburghu.  Pokud budu součástí téhle formace, tak budu jedině rád.

Taky už snad protrhnete gólovou smůlu, kterou jste měl v play off.

(směje se) V nejhorším nastoupím v přáteláku za Kladno. Proti Písku třeba.

Vždycky jste se těšil domů mimo jiné na jídla od maminky. Na co těšíte teď, když jste změnil jídelníček?

To byl taky důvod, proč jsem zůstal déle v Americe. Tady prostě ten výběr jídel, když chceš ryby, těstoviny, v porovnání s Amerikou pořád není takový.

Reklama

Související témata: