Hlavní obsah

JÁGR V PITTSBURGHU: Bude mimořádné vidět to naživo, těší se Crosby na borce, který si na zánět v koleni lepil brambory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ten večer v Pittsburghu bude výletem do vzpomínek. Taková slova volil kapitán hokejových Penguins Sidney Crosby v souvislosti se slavnostní nedělní předehrou zápasu proti Los Angeles, během níž vystoupá ke stropu PPG Paints Areny dres Jaromíra Jágra s číslem 68. Hráče, který s Tučňáky získal dva Stanley Cupy, strávil v jejich dresu jedenáct sezon a stal se jedním z nejlepších hokejistů historie klubu. Sport.cz k této výjimečné události připravil sérii článků.

Foto: Profimedia.cz

Jaromír Jágr (vlevo) v dresu Philadelphie v souboji se Sidneym Crosbym z Pittsburghu v roce 2012.

Článek

„Když jsem vyrůstal a Jágra sledoval, co všechno dokázal… Když jsem pak proti němu hrál… Proto teď bude něco mimořádného vidět naživo, jak jeho dres půjde ke stropu haly. Je úžasné, co udělal pro klub a co znamená pro celé město,“ nezastírá Crosby, že půjde o vskutku výjimečnou událost.

Vždyť Jágr během let 1990 až 2001 odkroutil za Penguins 806 zápasů v základní části (5. místo v klubové historii) a zaznamenal 1079 kanadských bodů (439+640), což jej v tabulce produktivity, gólech i asistencích řadí na čtvrtou příčku historických tabulek klubu.

Při Jágrové zisku druhého Stanley Cupu byl v roce 1992 (a rovněž v dalších dvou sezonách) jeho spoluhráčem i útočník Rick Tocchet, současný kouč Vancouveru. A dodnes vzpomíná na kluka s vlajícím mulletem, který v soubojích v rozích kluziště neměl konkurenci. „Jako první se mi hned vybaví ta jeho pracovní morálka. Jako osmnáctiletého devatenáctiletého jsme ho museli při ranním rozbruslení vyhazovat z ledu. Byl by na něm schopný trávit klidně hodinu,“ směje se Tocchet.

Foto: Profimedia.cz

Peter DeBoer vedl Jaromíra Jágra v New Jersey.

Na Jágra a jeho oddanost hokeji však chrlí chvalozpěvy nejen v Pittsburghu. „Miluju ho,“ říká trenér Dallasu Peter DeBoer, jenž vedl Jágra už v jeho pokročilém věku mezi lety 2013 až 2015 v New Jersey.

„Slýchával jsem o něm samé legendární věci a ve skutečnosti byl ještě lepší, než se říkalo. Hodně jsem se toho od něj o hokeji naučil,“ přiznává jen o tři roky starší kouč.

Podobnou zkušenost s Jágrem má i lodivod Rangers Peter Laviolette, který Jágra koučoval v ročníku 2011/12 ve Philadelphii.

„Některé rozhovory, které jsme vedli v mé kanceláři… Myslíte si, že už máte pro dnešek padla, a on přijde a chce si povídat. A vy pak odcházíte a přemýšlíte, co vám řekl a jestli to má vliv na to, co budete dělat dál. Má fakt geniální hokejovou mysl,“ oceňuje Laviolette nejproduktivnějšího Evropana v dějinách NHL.

Foto: Barbora Reichová / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

Jaromír Jágr (druhý zprava) na tréninku Philadelphie vedené trenérem Peterem Laviolettem (vpravo).

Borec, který pětkrát získal Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče NHL a v roce 1999 se stal i držitelem Hart Trophy určené nejužitečnějšímu hokejistovi ligy, v NHL skončil v sezoně 2017/18 v dresu Calgary.

Kapitána Flames tehdy dělal Mike Giordano, nynější 40letý obránce Toronta. Na Jágra dle svých slov nikdy nezapomene.

„Pořád byl v posilovně a dělal šílená cvičení. Na sobě zátěžovou vestu a v ruce hokejku, s níž střílel do medicinbalu. Jednou měl zánět v koleni, tak si na něj přilepil brambory. Byl hodně pověrčivý a bylo to skvělé,“ chechtá se zkušený Kanaďan.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.