Hlavní obsah
ONLINE

JÁGR V PITTSBURGHU: Dres legendy už visí u stropu. V proslovu dojal i rozesmál, pak šel na rozbruslení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jaromír Jágr je po Dominiku Haškovi, Milanu Hejdukovi a Patriku Eliášovi čtvrtým Čechem, jemuž se dostalo v NHL výjimečné pocty, že byl jeho dres slavnostně vyvěšen pod strop arény. Dočkal se tak v neděli v Pittsburghu, kde započal svou zámořskou kariéru a kde se rovněž ještě coby teenager podílel na dvou Stanley Cupech. Výjimečného ceremoniálu se zúčastnila řada spoluhráčů, ale i maminka Anna a přítelkyně Dominika.

Jaromír Jágr v NHLVideo: NHL.com

 
Článek

Nejdřív do arény nakráčeli jeho spoluhráči i trenéři včetně Maria Lemieuxe. Pak na scénu za bouřlivých ovací vstoupil i sám Jaromír Jágr. Zprvu hleděl na kostku, aby si prohlédl tři unikátní videa (najdete je dole v textu), která mapovala jeho kariéru v Pittsburghu. Nejprve jeho draft, pak mladická léta, kdy poznával americký život, a poté i nejlepší éru, kdy zachránil Pittsburgh před krachem.

Pak se k pultíku postavil Craig Patrick, jenž Jágra v roce 1990 draftoval: „Věděli jsme, že je Jágr jedním z nejlepších na draftu, ale neměli jsme ponětí, že získáváme jednoho z nejlepších hráčů historie NHL.“

Aréna znovu zaburácela, Jágr mezitím u pultíku vystřídal Patricka a spustil svou řeč. Začal připomenutím, že s týmem v sobotu trénoval. „A byl jsem docela dobrý,“ usmál se. Fanoušci začali tleskat, na což rychle zareagoval: „Tleskáte mi, a to jsem ani nemusel dát gól!“

Následně najel na vážnější tón a upřímně děkoval Mariu Lemieuxovi, protože už coby kluk měl sen si s ním zahrát. A ten se splnil. Hold vzdal také Ronu Francisovi, svému dvornímu centrovi. Zmiňoval ale i Phila Bourquea. „Díky, že jsi mi ukázal všechny bary v Pittsburghu.“

Ocenil rovněž české parťáky – Jiřího Šlégra, Roberta Langa a Jiřího Hrdinu, kteří byli přímo v aréně, či Paula Coffeyho, jenž ho naučil v tréninku pořádně dřít. „Nenáviděl jsem to, ale teď to oceňuji.“

Závěr jeho řeči byl osobní, protože nejprve poděkoval přítelkyni Dominice. „I když je tak mladá, že si nemůže pamatovat dobu, kdy jsem v Pittsburghu hrál. Ale všechno zná z historek!“ Poté se obrátil na maminku Annu, která se mezitím rozplakala. Pohlédli k nebi. „Vím, že se táta dívá. Ve všem, co mi říkal, měl pravdu,“ zmínil otce, jenž zemřel v roce 2022.

Pak poděkoval přímo mamince. Po proslovu ji vzal za ruku a společně s přítelkyni se společně dívali, jak ke stropu stoupá dres s č. 68. Celý ceremoniál se nesl v uctivém a noblesním duchu, Jágrův proslov byl výtečný.

Nebylo to ale všechno. O pár desítek minut později se Jágr ještě zúčastnil rozbruslení Penguins před jejich zápasem s Los Angeles Kings.

Sestřih utkání NHL Pittsburgh - Los AngelesVideo: sntv

Ostatní hráči na jeho počest nastoupili v parukách a v dresu se „šedesátosmičkou“.

Ceremoniál končí

Ceremoniál končí, za hodinu začíná zápas Penguins s LA Kings. Jágr se možná objeví na rozbruslení.

Dres míří ke stropu

Mamince ještě patřilo poděkování za to, že se na 10 let přestěhovala do Pittsburghu, kde mu výrazně pomohlo. Teď už drží za ruce obě „své“ ženy a sledují, jak ke stropu stoupá dres s č. 68. Aréna bouří.

Salva smíchu i pláč

Jágr se obrátil ke své přítelkyni. „I když je tak mladá, že si nemůže pamatovat dobu, kdy jsem v Pittsburghu hrál. Ale všechno zná z historek!“ Následuje poděkování trenérům a samozřejmě rodičům. Maminka Anna pláče. Následuje pohled ke stropu a díky tátovi. „Ve všem, co mi říkal, měl pravdu.“

Díky, Paule

Děkuje i českým parťákům Martinu Strakovi, Jiřímu Šlégrovi, Robertu Langovi a Jiřímu Hrdinovi. Speciální díky míří k Paulu Coffeymu, který ho naučil dřít. „Nenáviděl jsem to, ale teď to oceňuji.“

Díky, že jsi mi ukázal všechny bary

„Tleskáte mi, a to jsem ani nemusel dát gól!“ zažertoval k fanouškům. „Fanoušci Pittsburghu mi ohromně pomohli. Od prvního dne do posledního, kdy mě vyměnili,“ uvedl. Zároveň děkuje Penguins, že ho draftovali. Slíbil, že se budeme smát a prokazuje. „Nevím, jestli nejsem dlouhý, ale je to můj den, tak si ho protáhneme.“ Opět děkuje Mariovi i Ronu Francisovi, který býval jeho dvorním nahrávačem. Zmiňuje i Phila Bourquea, který mu prý ukázal všechny bary v Pittsburghu. „Na party jste byla jako zvířata,“ přidává ke Kevinu Stevensovi.

Jágr mluví

„Včera jsem trénoval s týmem a byl jsem docela dobrý,“ zažertoval Jágr na úvod své řeči. „Bob Johnson, můj první trenér, vždycky říkal, dnes je to skvělý den pro hokej. Já bych řekl, že dneska je to skvělý den pro mě. Já jsem poctěn.“ Pokračuje ve vyznání k Lemieuxovi.

Jágr se chystá k proslovu

Nyní mluví Craig Patrick, tedy bývalý generální manažer Penguins, který Jágra draftoval: „Věděli jsme, že je Jágr jedním z nejlepších na draftu, ale možná nikdo netušil, že je to jeden z nejlepších v celé historii.“ Následně předává slovo Jágrovi, aréna skanduje.

Vážný Jágr po boku maminky

Jágr stojí na ledě, na obří kostce sleduje s vážnou tváří video. Po boku má maminku Annu, kterou si moc přál do Pittsburghu vzít. I pro ni je toto město druhým domovem. Občas Jágr koukne na hodinky, nejspíš aby věděl, kolik mu zbude času na jeho proslov.

Jak Jágr zachránil Penguins od bankrotu

Teď se vzpomíná na další éru Jágra v Pittsburghu a především na play off 1999, v němž Čech zachránil klub od bankrotu. Penguins k tomu nachystali další skvělé video.

Podívejte se na první Jágrovy dny v Pittsburghu

Aréna teď sleduje unikátní záběry z prvních Jágrových týdnů v Pensylvánii.

Vzpomínky na začátky

Vzpomíná se na Jágrovy nelehké začátky. On sám přiznal, že brečel a stýskalo se mu po domovu. I proto Penguins přivedli Jiřího Hrdinu, který mladému Čechovi hodně pomohl.

Draft, který Jágra poslal do Pittsburghu

Nyní se v aréně vzpomíná na draft v roce 1990, v němž si Penguins Jágra vybrali.

Jágr je na ledě

Aréna teď sleduje video s nejlepšími pittsburskými kousky Jaromíra Jágra. Teď na scénu přichází sám hlavní hrdina. Má slušivé tmavomodré sako, modrou kravatu. Pozdravil se spoluhráči, následně políbil maminku a přítelkyni.

Lemieux je na ledě

Na ledě je jsou i Ron Francis a Mario Lemieux. Aréna povstala.

Přicházejí Šlégr i Hrdina

Na led přicházejí Jágrovi spoluhráči. Třeba Jiří Šlégr, který s Jágrem hrál v Penguins v druhé polovině 90. let. Na ledě je rovněž Jiří Hrdina, klíčový muž, který Jágrovi pomáhal v začátcích kariéry.

Ceremoniál začíná

Aréna je nabitá. V hledišti sedí třeba partička Travelling Jagrs či fanoušci v českých reprezentačních dresech. Přímo na ledě už sedí prezident Penguins, jeho maminka Anna i přítelkyně Dominika. Přicházejí i legendy a spoluhráči, třeba Craig Patrick, jenž Jágra v roce 1990 draftoval. „Byl jako můj otec,“ řekl o něm Jágr.

Dekáda Jaromíra Jágra v Penguins a jeho účes

Živý přenos ceremoniálu

Začátek ceremoniálu se blíží. Půjde ho v přímém přenosu sledovat na stanici Nova Action, zároveň i na sociálních sítích Penguins.

Jágr o Mario Lemieuxovi

„Coby děti jsme měly v Československu jediný cíl: dostat se do reprezentace. Jako dítě hltáte zápasy nároďáku, sledujete mistrovství světa. Ale já koukal i na jiné země, třeba na Kanadu a Rusko (Sovětský svaz). To mělo na mistrovství světa vždycky nejlepší tým, protože profesionálové z NHL nejezdili. V roce 1985 se hrálo mistrovství světa v Praze a Kanada překvapila, když porazila Rusko 3:1. Mario vstřelil dva góly. Díky tomu měli Češi šanci získat zlato, takže všichni fandili Kanadě. Ten zápas se hrál pozdě večer, rodiče už spali a já byl z rodiny jediný, kdo na to utkání koukal. Ve škole jsme měli lavice, na které se nesmělo psát. Ale já všude měl napsané jméno Lemieux. Byl jsem do něj blázen. Věřím v Boha, ve vyšší moc. A věřím, že když si něco přejete, stane se to. Tenkrát jsem si přál, abych si s ním jednou zahrál. V roce 1990 se to stalo.“

Fanoušci už proudí na stadion

Jsem jako zvíře v džungli, jsem hladový

Jsi spokojený se svými úspěchy, zní jeden z dotazů? „Jakmile jsi spokojený, končíš. Vždy musíš mít hlad, aby bylo lépe a lépe. Vždycky se přirovnávám ke zvířatům v džungli; pokud jsi spokojený v džungli, jsi mrtvý. Takže si chci myslet, že se zlepšuju.“

Budu mluvit od srdce, slibuje Jágr

Po tiskové konferenci chtěl ještě Jágr dopilovat svůj proslov. Slibuje ale, že bude mluvit od srdce.

Nechci brečet, budeme se smát

Přepadnou Jaromíra Jágra při vyvěšování dresu emoce? „Nemyslím, že budu někdy ten chlap, který bude brečet, když o něčem mluví. Takže doufám, že se dnes hodně zasmějeme.“

Chci, aby si mě pamatovali jako dobrého člověka

Už za půlhodiny Jaromír Jágr vstoupí na led Penguins, kde mu před utkání s LA Kings slavnostně vyvěsí dres. Na tiskové konferenci, která se odehrávala v Pittsburghu po obědě, dostal i otázku, jaký by chtěl zanechat odkaz. „Když jsem byl mladší, pohánělo mě, že jsem chtěl být nejlepší. Jak stárnu, chci, aby si mě pamatovali jako dobrého člověka - někoho, kdo pomáhá druhým lidem.“

Jágrův velký den začal na radnici

Jaromíra Jágra v neděli dopoledne přivítali na pittsburské radnici. Sám hráč poděkoval městu a zdejším lidem za přijetí, kterému se mu dostalo, když jako teenager sem v roce 1990 dorazil. „Dnes je Pittsburgh můj druhý domov.“ Později na tiskové konferenci přidal: „Když se někoho zeptáte na Jaromíra Jágra, odpoví Pittsburgh Penguins.“

Komu patří vyvěšené dresy v Pittsburghu?

Pittsburgh zatím ve své historii, která se datuje od roku 1967, vyvěsil ke stropu pouze dva dresy. Ten jeden patří pochopitelně Mariu Lemieuxovi. Ten druhý, ještě modrobílý, nese číslo 21 a jmenovku Briere. Je to pocta pro Michela Briéra, první hvězdě Penguins. Za Pittsburgh však odehrál pouhou sezonu 1969/70, pomohl klubu do play off. Ovšem 15. května 1970, necelé tři týdny před svatbou, měl vážnou nehodu, na jejíž následky o 11 měsíců později zemřel. Zanechal po sobě syna Martina. Ihned po nehodě se jeho číslo 21 stalo zapovězeným a 5. ledna 2001 bylo vyřazeno i oficiálně.

Jágr jako čtvrtý Čech s vyvěšeným dresem

Jaromír Jágr je čtvrtým Čechem, jemuž nějaký klub v NHL vyvěsil dres. Zařadí se po bok brankáře Dominika Haška a útočníků Milana Hejduka a Patrika Eliáše. Haška (číslo 39) v roce 2015 takto ocenilo Buffalo, od roku 2018 visíu stropu hal čísla Hejduka (23) v Coloradu a Eliáše (26) v New Jersey.

Reklama