Hlavní obsah

Když "Zachránce" někoho trefí, třese se celý zimák

San Jose

Tři řady zubů, které se zakousnou a nepustí. Se žraloky není rozumné si moc zahrávat. A platí to teď i v NHL. San Jose Sharks v sobotu vyhráli už šestý zápas v řadě, po nemastném začátku sezóny stoupají výkonnostně, výsledkově i tabulkově.

Foto: John Hefti, Reuters

Obránce Radim Šimek (uprostřed) ze San Jose v přetlačované u mantinelu s Mattem Benningem z Edmontonu.

Článek

Proti Detroitu (4:3 po nájezdech) sice skončila bodová série jednoho ze tří Čechů v týmu Tomáše Hertla, ale zdárně se rozrůstá vítězná řada zápasů, kdy je v sestavě obránce Radim Šimek, jenž se vrátil po dlouhé rekonvalescenci poraněného kolena. Šest startů sedmadvacetiletého beka a k nim šest vítězství.

„Však tady Radimovi všichni říkáme Saviour - Zachránce," usmíval se Hertl. „Jsme rádi, že je zpátky. Hodně pomáhá. Je důrazný, umí nahrát, dohrát soupeře. Nebojí se. Sice je menší postavy, ale je nabitej a vždycky, když někoho trefí, tak je to rána, že se třese celý zimák."

Sám Šimek je přitom v dosavadním hodnocení svých výkonů mnohem zdrženlivější. „Od té doby, co hraju, sice vyhráváme, ale to je asi náhoda, protože moje výkony nejsou optimální," tvrdil hráč, kterému premiérovou sezonu v NHL letos v březnu ukončilo zranění kolena.

Foto: Jeff Chiu, ČTK/AP

Radost hráčů San Jose v zápase s Detroitem.

„Pořád jsem v minusu a musím to určitě zlepšit. Někdy dělám špatná rozhodnutí, jsem na špatném místě. Trpělivost trenérům může dojít a taky můžu skončit na tribuně. Nijak to nezveličuju, že hraju v první lajně a mám hodně minut," tvrdil Šimek, který se i proti Detroitu snažil hasit kiksy svého slavnějšího parťáka z obrany Brenta Burnse. A že to někdy vyžadovalo hodně soustředění.

SAP Center neboli Shark Tank, kde hokejisté San Jose působí, patří k nejstarším halám v NHL. Byla otevřena na podzim 1993 a i když zdálky může někomu připomínat obří prodejnu stavebnin, je jednou z největších hokejových pevností v Západní konferenci.

Foto: Jeff Chiu, ČTK/AP

Obránce Sharks Brent Burns v zápase s Detroitem.

Tato sezóna se ale pro Sharks rozběhla katastrofálně: prohráli pět úvodních zápasů, v říjnu vyhráli jen třikrát z jedenácti startů. I když je realita posledních dnů přece jen veselejší, tak si pořád nemůžou pískat.

„Po sérii šesti výher byste si měli připadat celkem nahoře, ale my jsme po špatném začátku pořád ještě celkem dole," povzdechl si Hertl, který je nejvytíženějším útočníkem Sharks, kteří mají své fanoušky i ve členech kapely Metallica, nebo hudebníkovi Neilu Youngovi.

Rachot v hale, kam chodí celé rodiny

V SAP Center bývá ohromný rachot i díky tomu, že zde nejsou žádné prostředky k tlumení zvuku jako v modernějších arénách. Při domácích gólech tak často máte pocit, že střecha musí odletět. Zároveň se zde prodávají jedny z nejlevnějších lístků v lize, v průměru jejich cena pohybuje kolem devadesáti dolarů, což do skvěle vymyšleného hlediště, kde snad nenajdete špatné místo láká celé rodiny.

Sharks na čele s Hertlem jim v listopadu servírují o něco chutnější pokrmy, než tomu bylo při říjnových představeních. A pomáhá k tomu výrazně i Šimek, byť je k sobě snad až přehnaně sebekritický.

Reklama