Hlavní obsah

Klapka bojuje o návrat do Flames. Velký hráč nemůže být hodný, říká expert

Nemilosrdně konkurenční prostředí zámořské NHL naplno poznává během své premiérové sezony i český útočník Adam Klapka. Dvaadvacetiletý dvoumetrový obr musel zkousnout přesun na farmu Calgary i pauzu způsobenou zlomeninou palce. „Ve čtvrté lajně bojuješ o lepší jídlo, místo si musíš zasloužit," komentuje situaci v pořadu Příklep Radek Duda, který s libereckým odchovancem spolupracuje v roli dovednostního kouče.

Adam Klapka a Calgary. Jak situaci vidí Radek Duda?Video: Sport.cz

 
Článek

Duda je s Klapkou i přes oceán v živém kontaktu a má detailní informace o dění kolem 203 cm vysokého útočníka se 112 kg živé váhy. „Celá letní příprava proběhla v Kanadě, aby si na to zvykl. Hodně boxoval, protože každý očekává, že půjde hodně do soubojů. Já říkám, že velký hráč nemůže být hodný hráč. Takže hodně boxu, ale taky další dovednosti včetně bruslení. Musí být ještě lepší bruslař, jak je vysoký," přibližuje věhlasný hokejový bouřlivák.

Ani povedená letní příprava ale zatím nepřesvědčila vedení Flames, aby dali talentovanému útočníkovi šanci v prvním týmu. „Adam měl parádní kemp, v Calgary je zapsaný v pozici power forvarda, rváče do čtvrté lajny. Poslali ho ale dolů a teď je potřeba vybojovat si místo nahoře," vysvětluje Duda, jehož v roce 1998 rovněž draftovalo Calgary.

Proč se Radek Duda nedostal do NHL?Video: Sport.cz

„Začínáš od nuly, nikdo se neptá, kdo jsi, odkud jsi. Ve čtvrté lajně bojuješ o lepší jídlo, místo si musíš zasloužit. K tomu jsou navíc v týmu samozřejmě hráči s jednocestnými kontrakty, ti musí hrát, jinak by klub vypadal jak kašpar," popisuje Duda.

Klapka zatím v dresu Calgary Wranglers stihl odehrát v nižší AHL sedm zápasů, v nichž zaznamenal jednu branku a dvě asistence. Pak jej zbrzdil naštípnutý palec na ruce. Léčba a rekonvalescence? Ani náhodou. „Psal mi ‚Dudu, strašně bruslím, to je hrozný!' Tak jsem mu napsal, že to jinak nejde. Já když byl v Plzni, tak největší galeje byly, když jsem byl zraněný, nebo suspendovaný. Tak to musí být," má jasno Duda.

A co dalšího zaznělo v pořadu Příklep s Radkem Dudou?

Příklep s Radkem DudouVideo: Sport.cz

Reklama

Související témata: