Hlavní obsah

Kotalík: Byl to zážitek, na který nikdy nezapomenu

Nový rok přivítal Aleš Kotalík (29) hokejovým zápasem, který sledovala celá Severní Amerika. V Buffalu před rekordní návštěvou NHL se při duelu Winter Classic 2008 pod otevřeným nebem blýsknul gólem v penaltovém rozstřelu, i když to na vítězství nad Pittsburghem nestačilo.

Článek

Jak vás zápas bavil?

Byl to zážitek, na který nikdy nezapomenu. Zahrát si venku před 72 tisíci diváky, to se člověku podruhé za kariéru nepoštěstí. Jsem strašně rád, že jsem mohl být u toho.

Nepromrzl jste?

Zima nám moc nebyla, měli jsme vyhřívané střídačky, navíc jsme se zahřáli na ledě.

Takže jste byli oblečeni jako na každý jiný zápas?

My jsme na tom stadiónu trénovali, takže každý věděl, jak to bude vypadat. Většina kluků si vzala ještě jednu vrstvu spodního prádla, kterou si každou přestávku měnili, aby byli v suchu.

Horší tedy byl padající sníh?

S tím byl problém, sněžilo dost. I když lidi, kteří se starali o led, dělali, co mohli, tvořily se nánosy sněhu. Vždy, když už to bylo neúnosné, vyjely rolby, aby se dalo hrát.

Na nánosu sněhu se asi nájezd zakončoval složitě…

Já hlavně myslel na to, abych tam puk vůbec dovezl a někde ho nenechal. Nevím proč, ale před nájezdy nevyjely rolby jako normálně v NHL… Zvolil jsem rychlou střelu, ale bohužel to na vítězství nestačilo.

Zápas se pořádně protáhl, hrálo se přes tři hodiny…

To ano, některé prostoje byly neplánované, jiné přišly kvůli komerčnímu využití akce. Do toho každou třetinu jedna úprava ledu navíc. Ale stálo to za to, byla to obrovská zábava.

Diváci vytvořili dobrou atmosféru, nebo se spíše choulili v bundách a byli ticho?

Tu atmosféru jsme vnímali, bylo plno a lidi, jak byli asi ještě uvolnění ze silvestrovské noci, byli slyšet (úsměv). Přece jen to byla nejvýznamnější sportovní událost v historii Buffala…

Zůstane vám na ni nějaká památka?

Nechal jsem si dres, který byl vyroben speciálně pro toto utkání s logem Winter Classic. Bude mi navždy připomínat, že jsem tam byl.

Poprvé hrál s kapitánským céčkem Jaroslav Špaček, měl k týmu nějaký proslov?

Něco proběhlo, ale to zůstane v kabině. Spíše chci říct, že za to, co předvádí, si to Jarda zaslouží, patří k nejlepším hráčům týmu a i v kabině má slovo. Bude to ten nejlepší kapitán.

Úvod roku má pěkně nabitý, ve čtvrtek byl s manželkou u porodu…

Má to teď trochu hektičtější (směje se). Narodil se mu zdravej kluk Jacob, tak jsem si za ním domů jel připít. Ale jen zlehka, přece jen nás čeká strašně těžký a důležitý měsíc.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.