Hlavní obsah

LA, Pittsburgh, Washington. Český gólman je žhavým zbožím. Kolem Vejmelky se houfují zájemci o výměnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devětadvacet zákroků, patnáctá výhra v sezoně. Gólman Arizony Karel Vejmelka v noci na úterý proti Nashvillu zase ukázal, proč se jeho jméno před uzávěrkou přestupů v NHL (3. března) tolik skloňuje. Blíží se ale opravdu jeho trejd?

Kubalík o gólmanech v NHL, příspěvek z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

Šestadvacetiletý brankář je ve své druhé sezoně v NHL na evidentním vzestupu. V premiérovém ročníku si připsal pouze 13 vítězství z celkově 52 utkání, nyní už svoje osobní rekordy sympaticky navyšuje. Za jedním z nejhůř bránících týmů soutěže má sice gólový průměr 3,20 na zápas, ale také úspěšnost zákroků 90,6 procenta. A navrch tři čistá konta, což mu v této statistice zajišťuje dělenou čtvrtou pozici.

Server MoneyPuck, jenž sleduje, jak dobře si gólman vede v porovnání s průměrem, řadí Vejmelku na deváté místo v celé NHL. Dokonce tak šlape na paty absolutní špičce, jako jsou Igor Šesťorkin (NY Rangers) a Andrej Vasilevskij (Tampa Bay). Vejmelka totiž svými výkony doslova ukradl zápasy, v nichž Coyotes podle papírových předpokladů neměli absolutně šanci vyhrát.

Není divu, že kolem něj začali kroužit zájemci, kteří potřebují vyztužit klíčový post. Největší sháňka je údajně ze strany Los Angeles, které usiluje také o Jakoba Chychruna. Čtyřiadvacetiletý bek je nyní mimo sestavu Coyotes. Podle kouče André Tourignyho „do doby, než se něco stane."

Jakmile se ale Vejmelka objevil v brankovišti proti Predators, začalo se spekulovat o tom, že jeho výměna do LA v jednom balíčku s Chychrunem zase padla.

Jenže potenciálních míst, kde by odchovanec Třebíče mohl zanedlouho zaparkovat, je mnohem víc.

Foto: FRED GREENSLADE, ČTK/AP

Karel Vejmelka kryje střelu, před brankou bojují jeho spoluhráč z Arizony Travis Boyd a útočník Mark Scheifele z Winnipegu.

Po posile do brankoviště se dívají v Pittsburghu, který v loňském play off kvůli zraněním prvních dvou gólmanů ztratil šanci na úspěch. Navíc Tristan Jarry nemá na příští sezonu smlouvu a Vejmelkův plat 2,7 milionu dolarů by mohl nalákat generálního manažera Penguins Rona Hextalla.

Pak je tu ambiciózní Buffalo, které však v brance nemá výraznou jedničku. Mladý a nastartovaný tým se rýsuje rovněž v Ottawě, kde už na příští rok nepočítají s Camem Talbotem (35 let) a rozhlížejí se po gólmanovi s větší perspektivou.

Ale po Vejmelkovi začali aktuálně pokukovat i ve Vegas, jejichž brankářské duo není zdaleka tak působivé jako na začátku sezony a zraněný nováček Logan Thompson je na několik týdnů mimo hru.

V poslední době se o českém brankáři mluví i ve Washingtonu. Dvojice Darcy Kuemper, Charlie Lindgren rozhodně není slabinou Capitals, ale vítězové Stanley Cupu 2018 už shromažďují nabídky na dánského centra Larse Ellera a pokud by ho poslali do Arizony, tak by prý za Vejmelku přihodili i volbu v draftu.

Do trade deadline má Arizona na programu ještě sedm zápasů. A podle mnohých teď nastal ideální čas, aby Coyotes vytřískali z Vejmelkovy výměny co nejvíc.

Karel Vejmelka
narozen: 25. 5. 1996, Třebíč
sezony v NHL2022/232021/22
odehrané zápasy3852
odehrané minuty22672773
střely, kterým čelil12921669
obržené góly121170
průměr obdržených gólů na zápas3,203,68
procentuální úspěšnost zásahů90,689,8
čistá konta31

Reklama

Související témata: