Hlavní obsah

Mistr okamžiku zase v akci! Palátův první gól utnul rozpaky a nastartoval obrat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos v play off se zdálo, že je snad u všeho podstatného. Když hokejisté Tampy potřebovali velký gól v pravý čas, mohli se na Ondřeje Paláta spolehnout. Teď svou výjimečnou vlastnost začal jednatřicetiletý útočník předvádět i v dresu New Jersey. Kdo za stavu 0:2 s Anaheimem nastartoval Devils k obratu?

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Ondřej Palát (vlevo) z New Jersey na ilustračním snímku s Travisem Konecnym z Philadelphie.

Článek

Po úvodních dvou zápasech sezony přitom byla nálada v Newarku mizerná. Na úvod porážka 2:5 s Philadelphií, pak stejný výsledek s Detroitem. A Palát, který v nich nastupoval na křídle vedle Jacka Hughese, nasbíral celkem pět minusových bodů...

Tentokrát se ale v Prudential Center burácela jiná písnička. Kouč Lindy Ruff, který od fanoušků na úvod sezony slyšel nelichotivé výzvy k odstoupení, postavil Paláta tentokrát vedle švýcarského kapitána Nico Hischiera a efekt byl takřka okamžitý.

Ve 25. minutě zametl český útočník puk za gólmana Anthonyho Stolarze a na ledě odvedl důležitou práci i při dalších dvou brankách. Tentokrát měl v rubrice plus/minus tři kladné body.

Foto: Vincent Carchietta, Reuters

Z gólu se radoval i kapitán Devils Nico Hischier (13).

„Chvíli trvá, než si člověk zvykne na nové spoluhráče. Ale když se podíváte, jak hrál Palát v útočném pásmu, jak si pokrýval puk, tak to byl přesně ten hráč, jakého jsme vídali předtím," tvrdil kouč Ruff, který k prvním bodům Devils přispěl i tím, že od druhé třetiny stáhl hru na tři lajny a dostal tým do tempa.

„Ale to jsme nedali ještě další velké šance," mínil trenérský veterán. A na mysli měl i Palátův bekhend, který Stolarz vyrazil ramenem. Celkově odehrál český forvard přes 18 minut a byl vyhlášen druhou hvězdou utkání.

Rodák z Frýdku-Místku po deseti letech, čtyřech finále a dvou Stanley Cupech zamířil z Tampy na volný trh, kde podepsal pětiletou smlouvu na 30 milionů dolarů s Devils.

„Ondra je kluk zaplňující většinu kolonek, které od hráče potřebujete. Asi nebude mít bod na zápas, ale je to borec, který může nastoupit v jakékoli pětce, s různými spoluhráči, v přesilovce i v oslabení. Vždycky do toho dává 100 procent. A má v sobě zkušenosti ze tří finále Stanley Cupu v řadě, v play off hrál pokaždé úžasně. Takový hráč je potřeba, aby ty mladší nasměroval, něco v pravý moment řekl. Hrát hezký mladý hokej je sice fajn, ale nic nenahradí úspěch," napsal ve svém komentáři pro Sport.cz nejproduktivnější hráč v dějinách Devils Patrik Eliáš.

New Jersey ale za posledních deset let hrálo play off jen jednou. V létě se však výrazně posílilo. A největší vliv na výsledky týmu se čeká právě od Paláta.

Vstup do nového ročníku byl ovšem víc než vachrlatý. Americký útočník Devils Miles Wood, který v klubu působí osm let, dokonce v návalu emocí prohlásil, že už nechce být zase součástí slabého týmu, za což se později omlouval nejen spoluhráčům.

Impuls byl ale potřeba, solidní začátek bývá obvykle odrazem pro dobrou sezonu.

„Kdybychom zase skončili bez výhry, bylo by to hodně nepříjemné," tvrdil Hischier. „Ale když budeme takhle makat i dál, tak budou výhry přibývat," věří švýcarský kapitán.

Dohlédnout by na to měl každopádně Palát.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Živě z dějiště hokejového mistrovství světa - 11.5. 2024Video: Sport.cz