Hlavní obsah

Mohlo by to klapat. Zadina z otočky nachytal šampiony. Jsem tu, abych mu pomohl, říká Hertl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Takové zápasy fanoušci hokejistů San Jose znají z posledních let. Hodně dlouho se Sharks drží ve hře a pak je během chvilky všechno jinak. Ve 39. minutě byl ještě stav nerozhodný 1:1, poté ale domácí inkasovali od úřadujících šampionů z Vegas dvakrát za 53 sekund a bylo po nadějích. Vniveč tak přišla i první trefa Filipa Zadiny v novém působišti.

Foto: Jeff Chiu, ČTK/AP

Český útočník Filip Zadina se trefil při své premiéře v dresu San Jose.

Článek

Třiadvacetiletý útočník letos vypověděl smlouvu, kterou měl ještě na dva roky v Detroitu a za 1,1 milionu dolarů na rok se upsal San Jose s vidinou opětovného nastartování kariéry. V Kalifornii někdejší šestka draftu dostala možnost hrát první lajnu s Tomášem Hertlem a Mikem Hoffmanem. Hned první zápas ukázal, že by to mohlo klapat.

Zadina měl čtyři střely na branku, v 18. minutě po přiťuknutí od Hertlovy brusle z otočky překonal Logana Thompsona v brance Golden Knights a srovnával na 1:1.

„Byla tam střela obránce, od Tomáše se to dostalo ke mně, já se otočil a snažil jsem se jen trefit branku. Byl jsem ve správnou chvíli na správném místě,“ popisoval Zadina. „Měl jsem ohromnou radost, ale je tu i druhá stránka věci, že jsme prohráli. Skoro dvě třetiny jsme hráli výborně, pak už jsme ale jen marně doháněli.“

Premiéru českého útočníka, jenž odbruslil 16:21 minuty, však ocenil i domácí kouč David Quinn. „Povedený večer. Gól mu pomůže, ale ještě důležitější je, s jakým nasazením hrál.“

Sharks už během minulé sezony trejdovali hráče za volby v draftu a odchodem držitele Norris Trophy Erika Karlssona oslabili v létě ještě víc. Už čtyři roky nepostoupili do play off a ani v této sezoně se s týmem v přestavbě moc nepočítá. O to větší bude snaha San Jose se s tím poprat.

„Nesmíme se zbavovat puků. Byli jsme někdy až příliš líní. Potřebujeme víc střel na bránu. Pokud nestřílíte a nejdete do branky, pak se nedostáváte k odraženým pukům,“ hudral Hertl, který vždycky zdůrazňoval důležitost dobrého startu do sezony. Sharks sice začínají čtyřmi domácími zápasy, jenže po Vegas je čeká trio Colorado, Carolina, Boston. Z toho se žádné bodové hody očekávat nedají. Pokud se ale bude dařit českým útočníkům v elitní lajně, můžou Sharks třeba překvapit.

„(Zadina) je velmi motivovaný. Měl docela dobrou smlouvu, ale vzdal se jí, protože ví, že potřebuje nový, svěží začátek. Taky chce všem ukázat, proč byl draftován vysoko. Hodně od sebe očekává a já jsem tu, abych mu pomohl,“ prohlásil Hertl.

Reklama