Hlavní obsah

Nenávidím Edmonton, ale víc teď nenávidím Tampu. V derby však Tkachuk Floridu potopil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mohl by to být začátek jednoho dlouhodobého nepřátelství. Už po výměně z Calgary na Floridu Matthew Tkachuk avizoval svou nenávist vůči novému největšímu rivalovi. V prvním derby sezony ale svou motivaci proti sousedům z Lightning trochu přehnal a v prodloužení své spoluhráče potopil. Výsledkem byla porážka 2:3.

Foto: Jasen Vinlove, Reuters

Útočník Floridy Matthew Tkachuk při rozcvičce.

Článek

„Nenávidím Edmonton, ale ještě víc teď nenávidím Tampu," sdělil Tkachuk, který má za sebou šest sezon ‚Bitev o Albertu', kdy se mezi Oilers a jejich fanoušky stal nejnenáviděnějším hráčem Flames.

25. července však pro 24letého raubíře začala nová kapitola, když byl vyměněn za Jonathana Huberdeaua a MacKenzieho Weegara na Floridu a hned na první tiskovce pronesl věty adresované největším rivalům.

"Přináším do týmu určitou drzost, která Panthers na ledě hodně pomůže. Jsem sebevědomý, ale není to žádná namyšlenost. Chci stejné úspěchy, jako měl tým na druhém konci Floridy," řekl Tkachuk o šampionech z let 2020 a 2021, kteří letos prohráli až ve finále s Coloradem.

Panthers sice dominovali základní části minulé sezony, za kterou získali Presidents' Trophy, ale v play off dostali od Tampy ve druhém kole naloženo 0:4 na zápasy. A v generálním manažerovi Billu Zitovi začaly klíčit myšlenky, že by měl do kádru přivést odolnější a tvrdší hráče.

Využil tak Tkachukovy nechuti podepsat novou smlouvu s Calgary a obětoval za něj i nejlepšího nahrávače a třetího nejproduktivnějšího hráče sezony Huberdeaua (30+85). Americký forvard ovšem u Flames také zažil životní ročník, když poprvé v kariéře překonal stovku (42+62). A novou sezonu u Panthers nastartoval zase od podlahy.

Jako vůbec první hráč v historii klubu ze Sunrise bodoval v každém z pěti úvodních duelů. Aktuálně je na osmi bodech (3+5). Proti Tampě měl bilanci 1+1, když v první části srovnával stav a ve druhé asistoval u vedoucí branky Lotyše Balcerse.

„Od začátku sezony hraje výborně. Vede klubové bodování, dokáže nám pomoct každý zápas. Nebojí se chodit do skrumáží před bránou, tečuje puky," vychvaloval Tkachuka nový kouč Panthers Paul Maurice.

Zároveň na své soupeře působí jako červený hadr. K nadšení fanoušků Tampy ho v derby dokázal čistým zákrokem trefit nováček Nick Perbix, až Tkachukovi odlétla přilba.

Floridská posila se pak v prodloužení nezachovala zrovna takticky. Nejproduktivnější útočník Panthers seknul unikajícího Nikitu Kučerova, po signalizovaném trestu navíc ještě dvakrát do klečícího Rusa praštil. Možná v tom byla i malá odplata za Kučerovův nepotrestaný zákrok u mantinelu na floridského kapitána Aleksandra Barkova. Až příjezd Victora Hedmana Tkachuka umravnil.

Hříšník ale inkasoval dva dvouminutové tresty, takže domácí čelili přesilovce Tampy a Brayden Point měl před brankou dost času na rozhodnutí.

„Naše speciální formace prožily velký večer. V tom byl rozdíl," tvrdil kouč vítězů Jon Cooper.

Tkachuk s nasupeným výrazem předčasně opustil trestnou lavici a žvýkal u toho chránič na zuby. Že by ale příště trochu ubral? To nemá v povaze. Další ‚Bitva o Floridu' se hraje 10. prosince tentokrát v Tampě.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.