Hlavní obsah

Neodepisujte nás! Tampa shodila deku a předvedla šampionský hokej

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pavel Francouz se dočkal a poprvé naskočil do finále Stanley Cupu. Jenže ve třetím zápase se dosud jednoznačný průběh naprosto změnil. Český gólman Colorada šel mezi tyče až za stavu, který už Avalanche moc nadějí na zvrat nedával. A Tampa po výhře 6:2 slaví velký návrat do série.

Foto: Phelan M. Ebenhack, ČTK/AP

Hokejisté Tampy Bay se radují z branky Ondřeje Paláta ve třetím duelu finále Stanley Cupu.

Článek

„Soustředíme se na to, co nám jde dobře. Tenhle tým ví, jak vyhrávat. Má partu lídrů, kteří hrají tím správným způsobem. My se prostě musíme soustředit na detaily. A hlavně na sebe," vykládal kouč Tampy Jon Cooper, který zavrhl pitvání stylu Avalanche, ale vtloukal do hlavy svým hráčům, aby se drželi toho, co umí nejlépe.

Ondřej Palát sice v 9. minutě naštvaně odjížděl z trestné lavice, když jeho prohřešek přetvořil kapitán Colorada Gabriel Landeskog v úvodní gól, o necelých sedm minut později český útočník Tampy po krásné kombinaci se Stevenem Stamkosem už dával na 2:1 pro domácí!

Byla to Palátova desátá trefa v play off, dvojciferný počet branek ve vyřazovací části zaznamenal i v roce 2020, kdy se střelecky prosadil jedenáctkrát.

Kdo čekal další ofenzivní lavinu Colorada, nevěřil teď vlastním očím. Tampa byla proti zápasu č.2, který v Denveru prohrála 0:7, jako vyměněná. Ale opět se potvrdila Stamkosova slova, že v play off se hraje jen kvůli čárce za výhru. Jestli ji získáte v prodloužení, nebo po jednoznačně dominantním výkonu, je ve výsledku úplně jedno.

„Věděli jsme, že jsme v Coloradu neodvedli, co jsme chtěli. Tentokrát to bylo něco úplně jiného. Vyhrávali jsme souboje, dobře forčekovali i bruslili," tvrdil autor prvního domácího gólu Anthony Cirelli.

Už v konferenčním finále s New York Rangers řešila Tampa stav 0:2 na zápasy. A prokopala se z něj až k postupu do finále v šesti utkáních.

Když výprava z Manhattanu za příznivého stavu zavítala na Floridu, využila možnost navštívit v Tampě proslulý Bernův Steakhouse, kde hráči Lightning slavili své předchozí dva triumfy ve Stanley Cupu. A pak to s Rangers nedopadlo vůbec dobře. V neděli si se ‚u Berna' objevil i kouč Colorada Jared Bednar. A prásk, je tu komplikace...

„Měli jsme si pod tlakem počínat mnohem líp. Zato Lightning odehráli jasně nejlepší zápas v sérii," uznal Bednar po teprve třetí porážce Colorada v play off.

Foto: Geoff Burke, Reuters

Hokejisté Tampy Bay se radují z branky.

„Klíčové je týmové úsilí. Když je řada na tobě, musíš taky zablokovat střelu. V týmu nemáme hráče, který by se toho bál. Corey Perry to dnes málem schytal do obličeje. Ale to jen ukazuje, že každý v tomto týmu je ochotný udělat pro vítězství, co je potřeba," zmínil Cooper.

Stejně jako Tampa v Denveru, i Colorado v Amalie Areně chtělo na závěr ukázat trochu vášně. Jenže Lightning měli na ledě i mohutného Pata Maroona, takže se velká pěstní odplata nekonala.

„Máme dobrou partu a jsme na to hrdí. Naše hvězdy se pro nás můžou udřít, ale je potřeba, abychom jim pomohli všichni," tvrdil Maroon, který zaznamenal ceněný hattrick Gordieho Howea. Kromě rvačky si připsal i gól a asistenci.

Foto: Mark J. Rebilas, Reuters

Pěstní souboj mezi Rossem Coltonem z Tampy Bay (vpravo) a útočníkem Colorada Loganem O'Connorem.

A teď je na Coloradu, aby zareagovalo.

„Je to finále Stanley Cupu. Nečekali jsme, že to bude projížďka," řekl klíčový útočník Avalanche Nathan MacKinnon. „Pořád je to 2:1 pro nás, což bychom před začátkem série určitě brali. Ale ve čtvrtém zápase se musíme opravdu ukázat. Přeskupit se a být lepší."

Lightning ale ukázali, že tenhle play off trik zvládnou taky.

Reklama

Související témata: