Hlavní obsah

Famózní Ovečkin! Překonal rekord Gretzkého a dorovnal Jágra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ač mu někteří vyčítali nepříliš povedený vstup do sezony, nyní už je to zase ten starý známý Ovečkin. Ruský kanonýr má na svém kontě již třináct branek, jen o jednu méně než David Pastrňák. Útočník Washingtonu se navíc svými zásahy v úterním zápase proti Vancouveru opět posunul v historických tabulkách.

Foto: DARRYL DYCK, ČTK/AP

Alex Ovečkin oslavuje svůj gól proti Vancouveru.

Článek

Alexandr Ovečkin i ve svých sedmatřiceti letech patří k největším tahounům v NHL. Svému zraněními decimovanému týmu v 6. minutě zápasu s Vancouverem zajistil vedení 1:0. Šlo o jeho 135. úvodní gól v kariéře, čímž vyrovnal Jaromíra Jágra.

O pár minut později přidal Ovečkin další trefu, když prudkou dělovkou z levého kruhu překonal gólmana Martina, kterou dokonce překonal legendárního „The Great One." Jednalo se totiž o jeho 403. venkovní gól v kariéře, čímž Waynea Gretzkého o jeden zásah trumfl.

V absolutním počtu vstřelených branek má ale ruský útočník stále co dohánět. Na Gretzkého ztrácí se 793 góly 101 zásahů. Nakonec se ukázalo, že jeho dělovka, kterou zvyšoval na 2:0, byla i trefou vítěznou. Této statistice stále vévodí Jágr se 135 zásahy, Ovečkin jich má 124.

„Vždycky je příjemné, když překonáte The Great One," řekl rodák z Moskvy po zápase, který nakonec Capitals vyhráli 5:1. „Nezáleží na tom, o jaký milník se jedná, je to historie," dodal.

V závěru zápasu dokonce útočil na hattrick, ale jeho pokus skončil jen na tyčce. I tak pro něj po utkání měli jak spoluhráči, tak trenér, jenom slova uznání. „Kdykoliv v něčem překonáte Gretzkého, zasloužíte si potlesk ve stoje," složil poklonu spoluhráč Dylan Strome.

„Ovi byl v první třetině opravdu výborný, stejně jako celý náš tým. Úžasně nás vede," řekl kouč Peter Laviolette.

Reklama