Hlavní obsah

New Jersey se chystá na Eliášův večer. Mezi útočníky Devils má největší zásluhy, zaznělo

Newark/Praha

Patrik Eliáš se jako třetí český hráč dočká v NHL pocty v podobě slavnostního vyřazení svého čísla. New Jersey vyvěsí jeho „26“ před zápasem s NY Islanders, který se hraje ze soboty na neděli. Dvojnásobný vítěz Stanley Cupu Eliáš strávil s Devils celou svou zámořskou kariéru.

Foto: Adam Hunger, ČTK/AP

Patrik Eliáš navštívil 22. února utkání New Jersey s Minnesotou.

Článek
Fotogalerie

New Jersey před Eliášem nevyřadilo číslo žádného jiného útočníka. Vedle jeho numera ke stropu haly Prudential Center ještě vyvěsilo dresy legendárních obránců Scotta Niedermayera (27), Scotta Stevense (4), Kena Daneyka (3) a naposledy brankáře Martina Brodeura (30).

Se všemi jmenovanými Eliáš nastupoval. „Působil trochu nenápadně, ale byl to chytrý hráč, který mohl hrát v jakékoliv situaci," chválil Scott Stevens na webu NHL.com. „Chci říct, buďme upřímní, byli jsme hlavně defenzivní tým, ale když jsme potřebovali důležitý gól, on (Eliáš) ho buď dal nebo připravil. Tím pro nás byl. Není pochyb o tom, že mezi všemi útočníky v historii (Devils) má ty největší zásluhy," dodal legendární obránce.

„Nemůžu se dočkat, jak si tento výjimečný večer užiju s vámi všemi a s celou svou rodinou. Těším se na to," vzkázal jednačtyřicetiletý Eliáš fanouškům na NJ.com.

Číslo 26 si sám nevybral

New Jersey draftovalo Eliáše v roce 1994 jako 51. hráče v pořadí. Odchovanec třebíčského hokeje za Devils odehrál 1240 utkání a nasbíral 1025 bodů (408+617). V klubu původně začal s číslem 24, postupně se ale propracoval až k 26, které je s ním neodmyslitelně spjaté.

„Je to zajímavý příběh, protože jsem si ji nevybral. Bylo to moje čtvrté číslo. Jako nováček si nemůžete vybírat. Měl jsem i čísla 20, 22 a pak 26, a to už mi zůstalo," řekl bronzový medailista z OH 2006.

Eliáš s New Jersey v letech 2000 a 2003 dosáhl na dva Stanley Cupy. Drží několik klubových rekordů – konkrétně například v počtu branek, asistencí a bodů. V jedné sezóně vykonával v týmu i jako první Evropan v klubové historii kapitánskou funkci.

„Lidé se mě ptají, co je pro mě největší úspěch v kariéře. Tím pro mě je, že jsem vydržel v jednom týmu celou kariéru v NHL. Jsem na to opravdu pyšný. Dostalo se mi hrozně moc lásky a respektu od zdejších lidí. Člověk si to nejvíce uvědomí, když skončí," dodal Eliáš.

Stejnému ocenění jako Eliášovi se mezi českými hráči v NHL dostalo už jen Dominiku Haškovi v Buffalu (39) a Milanu Hejdukovi v Coloradu (23).

Reklama

Související témata: