Hlavní obsah

Osekávání, ironický potlesk sudím. Ovečkin to moc nevydýchal, Washington letos play off mine

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teorie je to natolik zběsilá, že už ani nemá cenu se jí zabývat. Hokejisté Washingtonu ztrácejí na místa v play off pět zápasů před koncem základní části NHL devět bodů. Capitals si letos o Stanley Cup nezahrají, a podle toho vypadalo jejich rozpoložení v nedělním zápase s Rangers (2:5). Ani ruský kapitán Alexandr Ovečkin to moc nezvládl.

Foto: Tommy Gilligan, Reuters

Alexandr Ovečkin (8) z Washingtonu při utkání s New York Rangers.

Článek

Vítězové Stanley Cupu z roku 2018 nechyběli ve vyřazovací části osmkrát v řadě, ale tentokrát budou mezi nejlepší osmičkou Východu chybět. Žádný mohutný finiš se nekonal. Capitals prohráli sedm z posledních osmi zápasů. Proti rivalům z Rangers, kteří ladí na play off, frustrace ze zpackané základní části vybublala naplno.

V posledních minutách utkání se Ovečkin dožadoval trestu pro soupeře, který ho strčil směrem na sudího. Žádná penalizace ale nepřišla, a tak sedmatřicetiletý útočník začal u mantinelu čím dál zuřivěji osekávat Barclayho Goodrowa, načež dostal dvě minuty a vzápětí i osobní trest. Při předčasném odjezdu do kabin ještě rozhodčím ironicky tleskal.

Mezitím se uprostřed hrací plochy strhla rvačka, do které se z domácích zapojili Tom Wilson a slovenský bek Martin Fehérváry. Jejich kouč Peter Laviolette pořvával na sudí z lavičky.

Za uplynulých 15 let přitom minulo Washington play off jen jednou. A hráči jen těžko vstřebávají rozčarování, že je v jejich Metropolitní divizi přeskočily týmy Caroliny, New Jersey, Rangers, Islanders i Pittsburghu.

„Je to těžké. Nikdo si to nepřál. Nikdo to nečekal. Myslím, že všechno na nás doléhá mnohem víc," prohlásil obránce John Carlson. „Letos se nám očividně nedaří, je to pro všechny hodně těžké. Když nevyhráváte moc zápasů, tak je složité se probudit s tím, že v dalším utkání bude všechno klapat."

Kromě Ovečkinova posunu na druhé místo historické střelecké tabulky před Gordieho Howea si fanoušci Capitals v této sezoně moc radosti neužili. Po výměně Dmitrije Orlova do Bostonu je údajně na odchodu z klubu i další Rus Jevgenij Kuzněcov, který se propadl až do třetí lajny, což nenese moc dobře a požádal prý o výměnu, i když smlouvu (na 7,8 milionu dolarů na sezonu) má ještě na dva roky.

„Neudělali jsme dost, když jsme se ocitli v této pozici. Sebevědomí se vytratilo," uznal kouč Laviolette. „Za posledních deset let tu nebylo nic jiného než play off a boje o pohár. Ale teď je čas podívat se do zrcadla," myslí si běloruský útočník Alexej Protas.

Pastrňák se na All Star Game vyfotil s Ovečkinem, příspěvek z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Ovečkin by za normálních okolností pádil na světový šampionát, což je ovšem letos kvůli zákazu startu Ruska na MS vyloučeno. A tak se může soustředit na další šplh střeleckými výšinami. K absolutnímu rekordu Waynea Gretzkyho mu chybí 72 gólů. V této sezoně jich dal 42. A kontrakt s Capitals má ještě na další tři roky.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.