Hlavní obsah

Otřesné! Vzpurný a nesnesitelný, málem došlo na rvačku, vzpomíná manažer na jedničku draftu NHL

V NHL se jako manažer na nejrůznějších pozicích pohyboval od konce 80. let minulého století až do loňského roku, kdy se stal analytikem zámořské sportovní stanice Sportsnet. Dnes čtyřiašedesátiletý Brian Burke, který patřil mezi nejuznávanější generální manažery v nejslavnější hokejové ligy světa, se rozpovídal o osm let staré příhodě, kdy pracoval pro Toronto Maple Leafs.

Foto: Profimedia.cz

Ruský hokejový útočník Nail Jakupov, jehož si v roce 2012 vybral jako jedničku draftu NHL Edmonton.

Článek

Draft NHL v roce 2012 byl otevřený a neměl žádného hlavního favorita (v prvním kole si mimo jiné vzal Dallas jako 13. v pořadí Radka Faksu a San Jose jako 17. v pořadí Tomáše Hertla). Jako první si tehdy vybíral Edmonton, který nakonec ukázal na ruského útočníka Naila Jakupova. Brian Burke tehdy zastával funkci generálního manažera Toronta, které přišlo na řadu jako páté v pořadí.

A Burke v rozhovoru pro podcast Spittin' Chiclets po osmi letech prozradil, že kdyby byl Jakupov stále k dispozici, rozhodně by po něm nesáhl. S rodákem z Nižněkamsku totiž před draftem absolvoval rozhovor, při němž zpozoroval výstražné signály, které v Edmontonu evidentně nezachytili.

Foto: Profimedia.cz

Brian Burke.

„Nedraftovali bychom ho. Jeho rozhovor před draftem byl ten nejhorší, jaký jsem ve svém životě zažil. Otřesné," ošívá se ještě teď Burke, jenž jako GM působil i v Hartfordu, Vancouveru, Anaheimu (v roce 2007 s ním vyhrál Stanleyův pohár) a Calgary.

Nail Jakupov v NHL:
Zápasy350
Góly62
Asistence74
Body136
Plus/minus- 89

„Jakupov byl vzpurný, nesnesitelný a mrzutý. John Lilley, jeden z našich skautů, se s ním málem porval. Opravdu to nebyl dobrý rozhovor," vybavuje si Burke, jenž si nakonec vybral Morgana Riellyho, který dnes patří mezi nejlepší obránce v soutěži.

To Jakupov v NHL shořel. Ve své nováčkovské sezoně, která byla kvůli výluce zkrácena, sice zaznamenal solidních 31 bodů v 48 zápasech, jenž pak už se trápil. Edmonton ho po čtyřech sezonách pustil do St. Louis, kde se ale ohřál jen rok, stejně jako následně v Coloradu. V roce 2018 se v pouhých čtyřiadvaceti letech s NHL bez fanfár rozloučil a zamířil do Petrohradu, kde působí i nyní.

Reklama

Související témata: