Hlavní obsah

Padne po deseti letech šedesátka? Matthews chytil slinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To je jízda! Ani dvojnásobní vítězové Stanley Cupu z Tampy Bay jí nedokázali zabránit. Naopak zápas s úřadujícími šampiony dokázal nejlepšího střelce NHL Austona Matthewse z Toronta vybláznit ještě víc - nasázel jim rovnou hattrick. A už to vypadá, že po deseti letech by v základní části mohla zase padnout šedesátka.

Foto: Kim Klement, Reuters

Auston Matthews (34) z Toronta po hattricku proti Tampě Bay.

Článek

Matthews vládne kanonýrské tabulce s 54 góly, čímž vyrovnal i klubový rekord Maple Leafs. Ten před 40 lety stanovil nyní 62letý Rick Vaive, který mimochodem v roce 1985 reprezentoval Kanadu na mistrovství světa v Praze.

"Moc to pro mě znamená. Být zmiňován v jedné větě s legendou, jako je Rick, je prostě skvělé. To on spolu s dalšími generacemi demonstroval, co to znamená hrát za Maple Leafs," jihl po utkání Matthews.

Generace osmdesátých let ani její následovníci však nedokázali dovést Toronto na vrchol. Od roku 1967 čekají Maple Leafs na Stanley Cup. Naděje na jeho zisk jsou však nyní spojeny právě s Matthewsem a spol. Obzvlášť při aktuální formě, jakou americký útočník disponuje.

"Nemůžete mu dát přece tolik prostoru. Necháme padesátigólového střelce bloumat kolem branky. Pro Toronto to byl takový snadnější trénink," hudral po porážce 2:6 kouč Lightning Jon Cooper.

Matthews má teď ale obdivuhodnou fazónu a góly střílí s neuvěřitelnou lehkostí. První zavěsil pod horní tyčku přes obránce Erika Černáka, při druhém precizně tečoval nabídku Mitche Marnera a u třetího gólu si mezi kruhy počkal, až vypluje odražený puk, aby ho Andreji Vasilevskému vrátil za zády.

A pak už čtyřiadvacetiletý šutér jen zvedl ruce nad hlavu a při oslavě okusoval chránič na zuby.

"V téhle fázi sezony je to skvělá výhra," prohlásil Matthews, který za posledních 47 startů vstřelil 47 gólů!

Sezonu přitom vítěz Maurice Richard Trophy z minulé sezony (41 gólů za 52 zápasů) odstartoval později. 13. srpna absolvoval operaci zápěstí a začátek základní části tak nestihl. Po návratu na led se necítil ideálně, z úvodních šesti startů měl jen jeden gól. Od konce listopadu se ovšem Matthews zase rozjel, jak je jeho zvykem.

A teď se zdá, že potřetí v tomto tisíciletí by mohl mít držitel trofeje pro nejlepšího střelce na kontě minimálně 60 gólů.

V sezoně 2007-08 zvládl washingtonský Alexandr Ovečkin dokonce 65 tref, v ročníku 2011-12 pak Steven Stamkos z Tampy zaznamenal rovnou šedesátku.

Matthews k jejímu zdolání potřebuje už jen šest kousků a na jejich vstřelení má ještě 13 startů. Bez šance ovšem není ani německý tank ve službách Edmontonu Leon Draisaitl. Aktuálně je na 50 gólech a před sebou má 12 zápasů.

Naposled v historii NHL překonali šedesátigólovou hranici dva hráči v základní části v sezoně 1995-96. Mario Lemieux tehdy dával 69 branek a jeho pittsburský učedník Jaromír Jágr 62.

Kdo v základní části NHL pokoří šedesátigólovou metu?
Pouze Auston Matthews
56 %
Auston Matthews i Leon Draisaitl
33,8 %
Pouze Leon Draisaitl
2,6 %
Nikdo
6,1 %
Někdo jiný (Kreider 46 gólů/ještě 12 zápasů, Ovečkin 42/13, Connor 41/12, McDavid 40/12...)
1,5 %
Celkem hlasovalo 609 čtenářů.

Reklama

Související témata: