Hlavní obsah

New Jersey - NY Rangers 4:0Stav série 3:2Palát vstřelil bleskový vítězný gól, Ďáblové mají mečbol. První tým už slaví postup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český hokejista Ondřej Palát vstřelil v dresu New Jersey vítězný gól v pátém utkání série prvního kola play off NHL proti New Yorku Rangers, které Devils vyhráli 4:0. V sérii se ujali vedení 3:2. Palátův gól padl už po 39 sekundách utkání. Tampa po výhře v Torontu 4:2 odvrátila prozatím hrozbu vyřazení a snížila stav série na 2:3. Jako první slaví postup do druhého kola Vegas Golden Knights, kteří po výhře nad Winnipegem ovládli sérii 4:1.

Který přestup nejvíce pomohl New Jersey mezi elitu NHL? Diskuse z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

Palát se trefil podruhé v této sérii poté, co Vincent Trochek vyhrál vhazování a český forvard se dostal k odraženému puku. Jeho pohotovou střelu tečoval Adam Fox tak, že puk doplachtil obloučkem za záda gólmana Igora Šesťorkina. Dvaatřicetiletý útočník jako druhý Čech v historii vstřelil padesátý gól v play off. Rodák z Frýdku-Místku navázal na Jaromíra Jágra, který dal ve vyřazovacích bojích 78 branek.

Ve druhé třetině zvýšil na 2:0 nejprve v přesilovce Erik Haula a následně přidal třetí gól Ďáblů dokonce v oslabení Dawson Mercer. Jednadvacetiletý útočník zakončil přečíslení dva na jednoho a v bojích o Stanley Cup se prosadil poprvé. "Stejně jako ve čtvrtém zápase nám velmi pomohl rychlý gól. Dostali jsme se díky němu do hry a vtáhli jsme do děje i diváky," řekl Mercer.

Ve třetí třetině uzavřel na 4:0 při risku hostů bez gólmana svým druhým gólem v utkání Haula. "Devils odehráli nejlepší zápas v sérii. I my jsme měli zajímavé šance, ale jejich gólman chytal skvěle," řekl trenér Rangers Gerard Gallant.

První čisté konto v play off vychytal gólman Akira Schmid, stačilo mu na to 23 zákroků. New Jersey i díky němu otočili sérii z 0:2 na současných 3:2.Dvaadvacetiletý Švýcar po dvou prohrách v úvodu série nahradil Vítka Vaněčka a Rangers si zatím se změnou v brankovišti neporadili. Schmid ve třech duelech inkasoval jen dvakrát a s úspěšností 97,6 procenta vládne statistikám.

"Kluci přede mnou dnes hráli fantasticky. Zblokovali spoustu střel a já neměl moc práce. Opravdu skvělý výkon," chválil dvaadvacetiletý brankář spoluhráče, kteří zblokovali 24 pokusů.

Konec sezony odvrátili hokejisté Tampy Bay. Lightning zabrali po třech prohrách a Toronto porazili 4:2. Dvěma body za gól a asistenci se pod výhru podepsali Anthony Cirelli a Michael Eyssimont. Ten se ve vyřazovacích bojích prosadil poprvé.

"Dostal jsem se za obránce, ale nebyl jsem v ideální střelecké pozici. Potřeboval jsem něco vymyslet, tak jsem zkusil gólmana překvapit nenápadnou střelou mezi nohy. Je to věc, kterou trénuji s asistentem Jeffem Halpernem. Jsem rád, že to vyšlo," popsal Eyssimont svou trefu.

Po třech nevýrazných výkonech se Tampa opět mohla spolehnout na Andreje Vasilevského. Gólman, který Lightning dovedl ke dvěma Stanley Cupům, kryl 28 střel a měl úspěšnost přesahující 93 procent. "Od té doby, co jsem v Tampě, je skoro každý zápas naším nejlepším hráčem. Dnes to opět potvrdil. Předvedl několik skvělých zákroků, byl jako skála," chválil ruského brankáře Cirelli.

Toronto na postup do 2. kola čeká od roku 2004. Další možnost ukončit 19 let dlouhý půst budou mít hokejisté Maple Leafs v noci na neděli na ledě Tampy.

Postup do semifinále Západní konference slaví po výhře 4:1 hokejisté Vegas. Golden Knights ovládli sérii s Winnipegem 4:1 a do druhého kola prošli jako první. Dvěma trefami výhru řídil Chandler Stephenson, gólem a dvěma asistencemi přispěl kapitán Mark Stone. Vegas narazí na vítěze série Los Angeles - Edmonton, blíže k postupu mají Oilers při vedení 3:2.

1. kolo play off NHL:
Východní konference - 5. zápasy:
Toronto - Tampa Bay 2:4 (1:1, 0:1, 1:2)
Branky: 6. Rielly, 57. Matthews - 7. Cirelli, 25. Eyssimont, 52. Paul, 60. Killorn. Střely na branku: 31:38. Diváci: 19 663. Hvězdy zápasu: 1. Eyssimont, 2. Vasilevskij (oba Tampa), 3. Rielly (Toronto). Stav série 3:2.
New Jersey - NY Rangers 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)
Branky: 24. a 55. Haula, 1. PALÁT 34. Mercer. Střely na branku: 42:23. Diváci: 17.114. Hvězdy zápasu: 1. Schmid, 2. Haula, 3. Mercer (všichni New Jersey). Stav série 3:2.
Západní konference - 5. zápas:
Vegas - Winnipeg 4:1 (1:0, 3:0, 0:1)
Branky: 1. a 29. Stephenson, 21. Stone, 25. W. Karlsson - 55. Connor. Střely na branku: 25:31. Diváci: 18.476. Hvězdy zápasu: 1. Stephenson, 2. Stone, 3. W. Karlsson (všichni Vegas). Konečný stav série 4:1.

Reklama