Hlavní obsah

Pět kousků, šest… Přední příčky statistik NHL nejsou pro české gólmany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Početně je to pořád dobré. Jiří Patera z Vegas se o víkendu stal šestým českým brankářem, který zasáhl do této sezony NHL. Pak už jsou ovšem zámořské zprávy výrazně rezervovanější. Ve statistikách maskovaní Češi nijak zvlášť nevynikají.

Foto: Sergei Belski, Reuters

Gólman New Jersey Vítek Vaněček.

Článek

Karel Vejmelka (Arizona) naposledy inkasoval pět branek v Buffalu a Daniel Vladař (Calgary) dokonce šest na ledě Colorada. Ze šestice brankářů jsou momentálně na pozici jedničky jen dva – Petr Mrázek z Chicaga a Vítek Vaněček z New Jersey. Vladař je u Flames dvojkou za Švédem Jacobem Markströmem, stejná role za Johnem Gibsonem připadá Lukáši Dostálovi v Anaheimu. O výlučný post u Coyotes přišel vzhledem k formě Connora Ingrama Vejmelka. A Patera se dostal do prvního týmu Golden Knights hlavně kvůli zranění Adina Hilla.

„Karel to měl ve svých rukách, jenže v pár zápasech dostal pět gólů a Ingram se chytil. Arizona ho ale ještě bude potřebovat. A dnes je třeba mít dva solidní gólmany, protože i jako dvojka můžete odchytat klidně 35 zápasů,“ říká legenda Devils Patrik Eliáš.

Nejlepší čeští gólmani ve statistikách NHL

Výhry: 10 - Vítek Vaněček/New Jersey (dělené 10. místo)

Průměr gólů: 3,09 - Petr Mrázek/Chicago (46. místo)

Úspěšnost zákroků: 90,9 procenta - Mrázek (31.)

Odchytané minuty: 951:59 - Mrázek (20.)

Hlavní sledované statistiky jsou ale u českých gólmanů eufemisticky řečeno nevýrazné. V průměru obdržených branek se nikdo nedostal pod 3… Vladař (3,76) je dokonce až 74., Dostál (3,95) pak šestasedmdesátý ze všech 79 gólmanů, co zasáhli do sezony. A v úspěšnosti zásahů to s výjimkou Mrázka také není žádná sláva. Dostál s 88,5 procenta je 66., Vaněček (87,9) figuruje na 73. pozici a Vladař (87,2) na 75.

„Nepřemýšlím nad tím, kolik jsem toho odchytal. Beru to den po dni. A když dostanu šanci, chci hlavně vyhrávat,“ řekl český brankář Calgary, který je na 4 výhrách z devíti startů.

Posledním Čechem, jenž získal Vezina Trophy, byl v sezoně 2000-01 Dominik Hašek. Od té doby přebíralo cenu pro nejlepšího gólmana devět Evropanů (4× Rus, 3×Fin, 2× Švéd). K brankářské špičce teď mají Češi v NHL také dost daleko. I vzhledem k blížícímu se mistrovství světa v Praze to s klíčovou pozicí v nejtěžší lize světa nevypadá nijak růžově. Švédové (9 gólmanů) a Finové (7) disponují aktuálně větší kvantitou i kvalitou.

Za pár měsíců však může být všechno zase trochu jinak, což zmiňoval i Eliáš: „U téhle pozice jste jednou nahoře, jednou dole.“ Nezbývá než věřit, že výkony českých gólmanů se v pravý čas vyšvihnou do horního kulminačního bodu.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.