Hlavní obsah

Povedlo se! Matthews napnul luk a slaví šedesátku

Fanoušky Toronta v poslední době trochu napínal, nakonec ale Auston Matthews v NHL zase napnul luk a dvěma trefami v zápase s Detroitem dosáhl na metu 60 gólů v sezoně. To se naposledy povedlo kapitánovi Tampy Stevenu Stamkosovi v ročníku 2011-12.

Foto: John E. Sokolowski, Reuters

Auston Matthews z Toronta se raduje z gólu proti Detroitu.

Článek
Fotogalerie

Čtyřiadvacetiletý útočník se od 9. dubna zasekl a neskóroval v pěti zápasech po sobě. Mezitím ještě z prevetivních důvodů odpočíval, ale na vymodlenou kótu se přece jen dostal.

"Běhá mi z toho mráz po zádech. Už jen ty ovace, je těžké to nějak vyjádřit slovy," přemítal Matthews, který své střelecké konto nejdřív rozšířil díky bekhendové kličce a ve třetí třetině překonal gólmana Red Wings Alexe Nedeljkovice skvělou střelou do horního růžku.

"Hodně to pro mě znamená. V týmu jsme jako rodina, bratrstvo. Vidět reakce spoluhráčů bylo skvělé," děkoval Matthews, který může svůj sezonní výkon ještě posunout v sobotním závěrečném utkání základní části s Bostonem.

"Je to mimořádná věc, takové představení nevidíte moc často," tvrdil kouč Toronta Sheldon Keefe. "Ale v Austonově případě nás to ani příliš nepřekvapuje."

Američan Matthews si jde pro druhou Maurice Richard Trophy v řadě. Tu předchozí získal loni za 41 branek vstřelených ve zkrácené sezoně během pouhých 52 utkání.

První hráči se 60 góly podle zemí
Kanada:
Phil Esposito (Boston) 1970-71
Finsko:
Jari Kurri (Edmonton) 1984-85
Rusko:
Alexandr Mogilnyj (Buffalo) 1992-93
Česko:
Jaromír Jágr (Pittsburgh) 1995-96
USA:
Auston Matthews (Toronto) 2021-22

Fanoušci Toronta si teď malují, že Matthewsovy góly konečně pomůžou Maple Leafs i v play off. V předchozích pěti sezonách s americkým útočníkem v sestavě vypadl kanadský tým vždy v úvodním kole.

Ale letos to bude mít Toronto v prvním dějství obzvlášť těžké. S velkou pravděpodobností na něj vyjdou vítězové Stanley Cupu 2020 a 2021 z Tampy.

Foto: John E. Sokolowski, Reuters

Auston Matthews z Toronta při utkání s Detroitem.

"Vypadá to, že Matthewse uvidíme už za týden hodně zblízka. Pohlídat ho bude náš velký úkol," naznačil klíčové zadání kapitán Lightning Stamkos.

Reklama