Hlavní obsah

Presidents' Trophy i Stanley Cup? Historie Boston varuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětašedesát výher, 135 bodů, rekordy, kam se jen podíváte. Hokejisté Bostonu mají za sebou historickou základní část NHL, ve které se jim dařilo skoro všechno, na co sáhli. A příští týden jako největší favorit vstoupí do play off sérií s Floridou. 82 zápasů se ale rychle maže. Stanley Cup je pro všech 16 postupujících týmů vzdálený 16 výher.

Boston jako největší favorit na Stanley Cup? Příspěvek z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

Bruins dosud svištěli sezonou bez výraznějšího škobrtnutí. Pouze na konci ledna prohráli třikrát v řadě, a před půlkou března třikrát ze čtyř zápasů. Jinak ovšem surfovali takřka neustále na vítězné vlně. Maraton základní části zakončili osmi výhrami. Mazec!

Vyrovnané gólmanské duo, výborní beci, čtyři sehrané lajny a David Pastrňák v životní formě, která ho odpálila až na třetí příčku bodování (61+52). A stejně některým bostonským fanouškům asi hlodá v hlavě červíček pochybností.

V komentáři pro NHL.com/cs i vítěz Stanley Cupu 2001 s Coloradem Milan Hejduk upozorňuje na to, že mužstvům, která zažila mimořádné sezony, došla v play off velmi často energie. Ačkoli právě v případě Avalanche před 22 lety to tak nebylo.

„Ošidné je především to, že ten tým nemá celou sezonu žádnou krizi a když pak v play off prohraje jeden dva zápasy, jde o to, jak se s tím vypořádá, protože v sezoně tam nemuseli žádný takový problém řešit. Samozřejmě bych jim to přál, ale historie je proti Bruins," píše nejlepší střelec ročníku 2002-03.

Posledním držitelem Presidents' Trophy, který ve stejné sezoně získal Stanley Cup, bylo v roce 2013 Chicago. Tehdy ale byla základní část kvůli výluce zkrácena na 48 zápasů a Blackhawks vydržela energie od ledna až do červnového závěru play off.

Foto: Steven Senne, ČTK/AP

Bostonští David Pastrňák (88), Tyler Bertuzzi (59) a Matt Grzelcyk (48) oslavují gól v zápase s Montrealem.

V posledních letech se však šéfové základní části poroučeli nejdéle ve druhém kole. V sezoně 2018-19 Tampa jasně dominovala, ovšem hned v první rundě vyhučela 0:4 na zápasy s Columbusem.

„Týmy dávaly až moc energie do základní části a v play off je někdo nachytal," varuje Hejduk.

Vystřelit bostonského favorita z kecek teď bude chtít Florida, loňský nejlepší tým základní části. Panthers před rokem prožili zklamání ve druhém kole play off s Tampou, což management přivedlo na myšlenku přivést odolnější hráče. Z Calgary tak získali nesmírně talentovaného raubíře Matthewa Tkachuka v megavýměně za Jonathana Huberdeaua. Do play off se sice Florida protáhla na poslední chvíli, ale že bude nepříjemná, už Bostonu ukázala v základní části, když ho ze čtyř vzájemných duelů dvakrát porazila.

„Udělali jsme několik chyb, které už v play off nehodláme opakovat," řekl po čtvrtečním utkání s Carolinou (4:6) bojovně právě Tkachuk, který bostonským hvězdám hodlá jejich pobyt na ledě co nejvíc osladit. A český obránce Panthers Radko Gudas jistě nezůstane pozadu, i když se to u Bruins krajany jen hemží.

Foto: Sam Navarro, Reuters

Radko Gudas a jeho spoluhráči slavící vítězství v zápase NHL.

„Už nám ukázali, že umí hrát pěkně tvrdě. Rozhodně to nebude snadné, čekáme bitvu," přikývl útočník Bruins Trent Frederic. Boston má ale jasnou představu: Když historická sezona, tak se vším všudy.

„Člověk musí mít krátkou paměť. Musíme se posunout dál. Za tři dny to pro nás teprve začne," apeluje na tým bostonský kouč Montgomery.

Jak v play off dopadnou hokejisté Bostonu?
Vyhrají Stanley Cup
69 %
Prohrají ve finále
4,3 %
Prohrají ve finále konference
7,3 %
Vypadnou ve druhém kole
4,8 %
Vypadnou v prvním kole s Floridou
14,6 %
Celkem hlasovalo 1499 čtenářů.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.