Hlavní obsah

Rovný tucet! České lamželezo se v NHL nedrželo zpátky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tabulku hitů vede Radko Gudas mezi všemi tvrďáky v NHL s naprostým přehledem. Až do čtvrtka obránce Floridy nastřádal v průměru přes 4 srážky se soupeři na zápas. V duelu na ledě Vegas (3:5) se ale jednatřicetiletý bek utrhl ze řetězu.

Foto: Jeffrey T. Barnes, ČTK/AP

Obránce Floridy Panthers Radko Gudas (7) se tvrdého souboje v NHL nebojí. Poznal to i jeho sok z Buffala Sabres John Hayden (15).

Článek

Podruhé v sezoně Gudas zaznamenal v utkání dvouciferný počet hitů. Na lednový souboj s Carolinou, kde jich předvedl deset, navázal tentokrát rovným tuctem!

Dvanáct hitů během zápasu je dokonce Gudasovým osobním rekordem v základní části. Ten předchozí si vytvořil loni v březnu proti Chicagu, jedenáct hitů měl i v květnu, když se vyřádil v souboji proti sousedům z Tampy.

Foto: Stephen R. Sylvanie, Reuters

Obránce Floridy Panthers Radko Gudas (7) umí v NHL pořádně přitvrdit. Poznal to i centr týmu Vegas Golden Knights Michael Amadio (22).

"Mám se tu skvěle. Daří se nám a je zábava být součástí našeho týmu," řekl Gudas pro Florida Hockey Now. "Jsem ochotný hrát tu jakoukoli roli a snažím se využít každou příležitost, kterou dostanu, když jsem na ledě. Žádné střídání neberu jako samozřejmost."

Nejvíce hitující hráči v NHL
1. Radko Gudas (Florida) 270
2. Ryan Reaves (NY Rangers) 227
3. Cal Clutterback (NY Islanders) 224
4. Tanner Jeannot (Nashville) 213
5. Nicolas Deslauriers (Anaheim) 210

Gudas byl vždycky zastáncem tvrdé fyzické hry. Na minulých štacích, zejména ve Philadelphii, se ale nevyhnul zákrokům, kvůli nimž býval suspendován. Na Floridě takový problém nemá, i když ze své úpornosti ani náhodou neslevil.

"Tady mám k tvrdší hře větší prostor. Snažím se toho využívat a být tím hráčem, kterého chtěli, abych odváděl právě tuhle práci. Trenér ví, že když mě tam dá, tak dokážu předvést totéž v první i v poslední minutě zápasu. Ale není to tak, že bych se jen srážel. Hraju s pukem mnohem víc, než to vypadá na papíře. Díky našemu systému se ty hity nasčítají. Ale já jsem rád, že můžu hrát takovým stylem," vyprávěl Gudas v rozhovoru pro Sport.cz.

"Rozhodně jsme rád, že je Gudy mým spoluhráčem a ne soupeřem," řekl útočník Panthers Anthony Duclair.

V této sezoně je Gudas s průměrným časem 18:32 minuty čtvrtým nejvytíženějším zadákem Panthers, kteří mají letos ohromné ambice. S 88 body jsou na čele Východní konference a jejich plán pro play off je jasný: sesadit z trůnu Tampu.

Před uzávěrkou přestupů už se Florida stačila posílit o mohutného obránce Bena Chiarota z Montrealu. Gudasova role by se tím ale zmenšit neměla.

Reklama

Související témata: