Hlavní obsah

Rutta se stihl zasnoubit a vyhlíží štaci v Pittsburghu: Žabky nechám doma a koupím zimní bundu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Angažmá v Tampě Bay může hodnotit jen kladně, v pozici stabilního člena defenzivy Lightning Jan Rutta přispěl k zisku dvou Stanley Cupů. Po letošním finále ale přichází změna, 32letý bek se z Floridy stěhuje do Pensylvánie. Bude oblékat dres Pittsburghu, kde podepsal smlouvu na tři roky.

Foto: Profimedia.cz

Jan Rutta pomohl Tampě k dvěma Stanley Cupům, v nadcházející sezoně bude okoukávat v Pittsburgu hokejové umění Sydneyho Crosbyho.

Článek

Jak se těšíte na nové působiště?

Stěhování z Floridy bude celkem teplotní šok. Nechám doma žabky a koupím si zimní bundu. (směje se) Zatím teda ani nemám zařízené bydlení. Chtěl jsem si užít chvíli volna. Jsem už zvyklý na dlouhé play off a krátkou letní pauzu. O to víc si ale vážím pobytu v Čechách, Prahu miluju. Moc jsem toho sice nestihl, ale jednu důležitou věc ano.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Jan Rutta (@ruticz)

Jakou?

Zasnoubil jsem se. Ale plánování svatby je zatím na volnoběhu. Nemáme nic vyřešeného, ani nevíme termín.

Ambice na dlouhou sezonu bude mít i Pittsburgh, který v play off nechyběl šestnáctkrát v řadě.

To rozhodně. Máme asi nejstarší tým v lize, takže nic jiného než velké cíle v plánu nejsou. Pořád chci vyhrávat a Stanley Cup se nikdy neomrzí. Kostra týmu, který posbíral spoustu úspěchů, je pořád dost podobná. Nejde jen o Sydneyho Crosbyho. Mám radost, že budu s takovými hráči v šatně. Určitě pochytám spoustu triků nejen na ledě, ale i v rámci předzápasové přípravy mimo led.

Mezi hlavním týmem a farmou navíc pendluje český spoluhráč Radim Zohorna. Je to pro vás plus, že stejně jako v Tampě budete mít parťáka?

Určitě. Se Zohym jsem se potkal na páteční exhibici ve Žďáru. Budu od něj vyzvídat co nejvíc informací a jsem rád, že ho budu v novém působišti mít. Už jsem se bavil s nějakými lidmi z organizace, ale všechno nejvíc poznám až na vlastní kůži. Takže poletím do Pittsburghu s předstihem, abych se tam pořádně zabydlel. Těším se moc. Už jsem počítal s tím, že budu měnit působiště. A zájem Penguins přišel hned po prohraném finále, což mě potěšilo. Hodně o mě stáli.

Stěhuje se i váš bývalý spoluhráč z Tampy Ondřej Palát, odchází do New Jersey.

Ze srandy jsme si říkali, že bychom někam přestoupili společně jako balíček. Ale to by byla velká náhoda. Počítali jsme, že každý půjdeme jinou cestou. Snad jsme si oba vybrali správně.

Co říkáte na jeho vítězství ve Zlaté hokejce?

No sláva! (úsměv) Jsem za něj hodně rád. Měl povedené sezony už dřív, ale naštěstí konkurence v českém hokeji je stále dost velká. Tentokrát už mu ale vítězství nikdo nesebral.

V NHL se po odchodu z Chomutova držíte už šestou sezonu. Jste hodně rád, že jste tehdy šel z Česka rovnou do zámoří?

Cesta z extraligy do NHL není úplně předkreslená. Ale já jsem si věřil. I přes dvoucestnou smlouvu, kterou jsem tehdy v Chicagu podepsal. Mohlo to dopadnout o dost hůř a mohl jsem se trápit na farmě, ale situace se pro mě vyvinula dobře.

Co vůbec říkáte na krach Pirátů a jejich pomalý návrat?

V Chomutově jsem strávil ohromnou část života, devět let. Takže mě hodně mrzelo, co se s klubem stalo. Ale na druhou stranu jsem rád, že z krásného zimáku neudělali vietnamskou tržnici. Snaží se hokej restartovat. Snad se jim povede sehnat silné sponzory a vrátí se na výsluní. Určitě jim pomůžou i Viktor Hübl s Františkem Lukešem. Navíc přilákají diváky.

Reklama

Související témata: