Hlavní obsah

Brankář Vaněček se těší na novou destinaci: V New Jersey se porvu o post jedničky!

V organizaci Washington Capitals strávil hokejový gólman Vítek Vaněček sedm let a v posledních dvou sezonách si vydobyl místo v brance i v hlavním týmu. Teď však přichází změna. O post jedničky 26letý rodák z Havlíčkova Brodu zabojuje od nové sezony v New Jersey. „Na změnu se těším. Věřím, že nové angažmá bude ještě povedenější," mínil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Vítek Vaněček během tréninku v rámci letního kempu hokejové reprezentace

Článek

K tomu ale potřebuje předčit kanadského gólmana Mackenzieho Blackwooda, se kterým dle hlasů z vedení klubu bude mít stejnou výchozí pozici. „Čeká mě boj. Chci se porvat o pozici jedničky. Šanci určitě mám. Jsme stejně staří a máme i podobný styl chytání," poodkryl Vaněček.

Čísla z posledních dvou sezon má český brankář přibližně o procento lepší. Dvakrát v řadě zapsal naprosto stejnou úspěšnost zákroků 90,8 procenta. „Ještě potřebuju udělat maličký krůček k tomu, abych si zlepšil statistiky," uvědomoval si Vaněček, který v New Jersey podepsal smlouvu na tři roky za celkových 10,2 milionu dolarů (přibližně 240 milionů korun). „Jsem velmi spokojený. Naštěstí jsme nemuseli k arbitráži a mám před sezonou klid," liboval si.

Měl tak čas i na dovolenou. „S manželkou máme rádi Chorvatsko, takže jsme tam opět autem vyrazili a trochu si oddychli," popisoval Vaněček, který už si stihl zařídit ubytování v Newarku, kde tým New Jersey sídlí. „Radil mi i Pavel Zacha, který tam doteď šest let hrál. Bydlení už mám, chybí jen přestěhovat věci z Washingtonu."

Na novou destinaci je Vaněček zvědavý. „Obrovská změna. Jsou to úplně jiná města, ale nedokážu říct, co mi vyhovuje víc. Plus je, že budeme mít hned za rohem krásný New York. Ale tam nemám zapotřebí jezdit každý den," vysvětloval.

Stejně jako ve Washingtonu bude mít k sobě českého parťáka. K Ďáblům zamířil vítěz Zlaté hokejky Ondřej Palát. „Anketu ovládl naprosto zaslouženě a jsem moc rád, že ho budu mít v týmu. Vždyť dvakrát vyhrál Stanley Cup a navíc byl letos ve finále," oceňoval Vaněček. New Jersey chybělo v play off čtyřikrát za sebou, ale to by se nyní mohlo změnit. „Uděláme pro to úplně všechno," slíbil gólman.

Reklama