Hlavní obsah

‚Sha-la‘. V Seattlu panuje nadšení z brněnského úlovku na draftu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trochu té symboliky v tom bylo. První volbu nejmladšího klubu v NHL ze Seattlu ohlašoval ředitel scoutingu Robert Kron, brněnský rodák. A z 20. pozice si Kraken vybrali osmnáctiletého útočníka Komety Eduarda Šalého.

Syn české legendy se také chystá na draft. Pasáž z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

„Myslím, že super,“ zářil Šalé, u něhož se experti, kteří tipovali druhou polovinu prvního kola, nespletli. „V české extralize si vedl dobře,“ popisoval Kron, který v roce 2017 ještě jako zástupce Caroliny vítal v prvním kole na pódiu dalšího útočníka, jenž prošel Kometou, Martina Nečase.

Oficiální stránky klubu už radí fanouškům, jak jméno české posily vyslovovat: ‚Sha-la‘. Dejme tomu. Ale důležitější bude, jak se Šalé v zámoří adaptuje. Nedávné testy draft combine ukázaly, že bude muset hlavně zesílit. Ale o to už se kondiční trenéři ze Seattlu určitě postarají.

„Eda má skvělou pracovní morálku. Na zimáku byl první, poslední odcházel,“ říkal Šalého kouč z Komety Patrik Martinec. „V Česku dokázal hrát proti chlapům, to je nesmírně pozitivní,“ reagoval generální manažer Kraken Ron Francis, někdejší spoluhráč Jaromíra Jágra z Pittsburghu. Šalé měl v Kometě bilanci 7+7 ve 43 zápasech.

Na MS do 20 let, kde Češi vybojovali stříbro, si připsal gól a pět asistencí v 7 startech. „Jenže tam hrál na křídle, jinak je to jasný centr,“ upozornil Kron.

Šalé se na tribuně nashvillské Bridgestone Areny ve společnosti rodinných příslušníků a agenta Marka Vorla nervózně ošíval, když viděl, jak se zaplňuje seznam draftovaných hráčů. Také Evropany. Tři Švédové, Rakušan, tři Rusové, dva Slováci. Až poté přišlo na řadu první jméno českého hráče. „Trochu stres. Ale jsem rád, jak to vyšlo,“ oddechl si Šalé.

Byl by Bedard jedničkou draftu nebýt války na Ukrajině? Diskuse v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Seattle po nevýrazné premiérové sezoně zabral a v minulém ročníku postoupil až do semifinále Západní konference, kde v sedmi zápasech ztroskotal na Dallasu. Plány na další roky jsou odvážné a jejich součástí by se měl stát i Šalé.

Za Kraken až dosud nikdo z Čechů v NHL nenastoupil. Krátce byl po rozšiřovacím draftu 2021 jejich členem Vítek Vaněček, ale po týdnu ho zase vytrejdovali do Washingtonu. Do prvního týmu se v minulé sezoně neprotlačil ani obránce Michal Kempný.

Vědělo se s předstihem, že první volbu bude mít Chicago? Konspirační teorie v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

„Draft je jen první krok, nesmím polevit,“ prohlásil rezoutně Šalé, který si zámořské prostředí osahá nejprve v nováčkovském kempu. Skauty a zástupce klubů už ale překvapil i velice solidní angličtinou, což u hráčů přicházejících ze středu Evriopy není úplně běžné.

Kraken se nadšení z volby Šalého snažili převést i na své fanoušky. Podle bývalého generálního manažera Calgary Craiga Buttona, který nyní pracuje jako analytik TSN a Šalého ve svých draftových tipech tlačil do top 10, česká akvizice Seattlu dokonce připomíná slavnějšího krajana Davida Pastrňáka.

„Je o dva tři kroky napřed. Má všechny schopnosti, aby výrazně ovlivnil hru celého týmu,“ věří Button.

Za pár let se téhle chvíle třeba dočkáme právě v Seattlu.

Reklama

Související témata: