Hlavní obsah

Slavní bratři odmítli v NHL nosit duhové dresy. Jeden z nich si pak ale pořádně naběhl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco všichni jejich spoluhráči na sebe oblékli pro rozbruslení před čtvrtečním zápasem NHL proti Torontu duhový dres na podporu LGBTQ+ komunity, bratři Staalovi z Floridy tak neučinili. Osmatřicetiletý útočník Eric i o dva roky mladší obránce Marc tak učinili proto, že by to šlo proti jejich křesťanské víře. Po prohře 2:6 si však Eric Staal v rozhovoru naběhl...

Foto: Carlos Osorio, ČTK/AP

Útočník Floridy Eric Staal.

Článek

„Po dlouhém přemýšlení, mnoha prosbách a diskusích jsme se rozhodli nenosit pride dres. Nesoudíme, jak se lidé rozhodnou vést svůj život a věříme, že všichni lidé by měli být přijati ve všech aspektech hokeje. Cítíme však, že nošení tohoto dresu jde proti naší křesťanské víře," uvedli bratři ve společném prohlášení.

Navázali tak na ruského obránce Philadelphie Ivana Provorova a kanadského brankáře San Jose Jamese Reimera, kteří ke stejnému kroku přistoupili už dříve v aktuální sezoně - v lednu, resp. minulý týden.

Po skončení duelu s Maple Leafs se u Erika Staala zastavili novináři, aby jej konfrontovali s momentem v sezoně 2020/21, kdy ještě při angažmá v Montrealu dres na podporu LGBTQ+ komunity oblékl.

„Dříve ne, nikdy," zněla odpověď člena Triple Gold Clubu.

Když pak přišel další dotaz, že na Twitteru existuje video zveřejněné samotnými Canadiens, na němž 1. května 2021 jde Staal na rozbruslení v duhovém dresu, ontarijský rodák si tvrdošíjně trval na svém.

„Duhový dres jsem nikdy předtím nenosil," zopakoval.

NHL každoročně v únoru spouští kampaň "Hokej je pro všechny", která má za cíl propagovat diverzitu a inkluzi. Liga nechává na samotných klubech, jestli se k projektu připojí. Třeba v Chicagu z obav o bezpečnost ruských hráčů duhové dresy neoblečou. Již dříve se rozhodli vzdát dresů s tematikou menšin Rangers, Islanders a Minnesota.

Reklama

Související témata: