Hlavní obsah

Carolina - Tampa Bay 6:0Tampu smetl hurikán, blýskli se Finové i Nečas. Vaněček vychytal výhru Devils

Aktualizováno

Gólové žně si užili hokejisté Caroliny v nedělním duelu s Tampou Bay. Tým Lightning si odvezl z PNC Areny v Raleighu šestigólovou nakládačku, jejíž ustřední potavou byli pětibodový Jesperi Kotkaniemi, Teuvo Teräväinen se třemi góly a Martin Nečas, který zaznamenal tři přihrávky. Ondřej Palát připravil jeden gól New Jersey, které zdolalo Arizonu 5:4 v prodloužení. K vítězství Devils pomohl Vítek Vaněček 25 zákroky. K českému brankářskému souboji nedošlo, Karel Vejmelka zůstal na střídačce.

Foto: Karl B DeBlaker, ČTK/AP

Radost hokejistů Caroliny v utkání s Tampou. Zleva Jesperi Kotkaniemi, Shayne Gostisbehere a Martin Nečas.

Článek

"Nebylo to špatné, to byl tedy večer," culil se Kotkaniemi, který měl před nedělním duelem na kontě 25 bodů v 60 zápasech. Ke kanonádě Canes přispěl dvaadvacetiletý Fin čtyřmi asistencemi a posledním šestým gólem při přesilové hře v závěru třetí třetiny. Jeho krajan Teräväinen se radoval z druhého hattricku v NHL a dánský gólman Caroliny Frederik Andersen byl za čtrnáct úspěšných odměněn prvním shutoutem v sezoně.

Hurricanes se tak posunuli na druhé místo Východní konference za suverénní Boston, v čele Metropolitní divize mají čtyřbodový náskok na New Jersey. Hvězdný gólman Tampy Andrej Vasilevskij zaznamenal 32 úspěšných zákroků, Lightning i tak prohráli pátý zápas v řadě. "I to pomáhá klukům k sebevědomí. Několikrát se nám během sezony stalo, že jsme dělali první poslední a nedostali puk do branky. Zvlášť proti takovému týmu, kde gólman dělá rozdíl. Takže dát pár gólů potěší," usmíval se kouč Caroliny Rod Brind'Amour.

Palát vymyslel v závěru druhé třetiny gól na 4:2, když přihrál puk od zadního mantinelu skórujícímu Jesperu Boqvistovi. Domácí Arizona ve třetí třetině smazala ztrátu, Vaněček neměl nárok proti střelám bez přípravy do odkryté branky. Prodloužení ukončil z přečíslení Nico Hischier. Výhru New Jersey podpořil gólem i Timo Meier, který hrál za Devils první zápas od výměny ze San Jose.

"Několikrát jsme zbytečně ztratili puk a zahodili spoustu gólových příležitostí, kterými jsme mohli zvýšit vedení. Místo toho jsme pustili Arizonu zpět do hry. Ale naštěstí jsme potvrdili, že umíme hrát prodloužení," řekl trenér New Jersey Lindy Ruff.

Jeho svěřenci mají v této sezoně bilanci v prodloužení 10:3. Devils se navíc daří venku s Vaněčkem, s nímž v brance uhráli v posledních zápasech na hřištích soupeřů 21 z 22 bodů.

Vítěznou premiéru si v dresu Vegas odbyl po výměně z Columbusu gólman Jonathan Quick, který přispěl 25 zásahy k výhře 4:3 nad Montrealem. Klíčový zákrok vytáhl při hře soupeře bez brankáře, ve které zastavil nebezpečnou střelu Jonathana Drouina. Hlavním strůjcem úspěchu byl ale Ivan Barbašev, díky jehož dvěma gólům vedl lídr Západní konference 3:0 a 4:1.

Detroit vstřelil ve Filadelfii první gól zápasu a vyhrál úvodní třetinu, ale nakonec prohrál 1:3 a neuspěl pošesté za sebou se skóre 9:27. Klíčem k obratu byl vyrovnávací gól svátečního Nicolase Deslaurierse v oslabení. "Byla to ohromně důležitá branka, protože jsme neměli v úvodu druhé třetiny žádnou energii. Vypadalo to, jako bychom přestali hrát," řekl kouč Philadelphie John Tortorella.

Detroitský útočník Filip Zadina vypálil třikrát na branku, ale vyšel naprázdno stejně jako jeho spoluhráč Dominik Kubalík. Red Wings během série proher vypadli ve Východní konferenci z postupové osmičky do play off, na kterou nyní ztrácejí z třináctého místa šest bodů.

Špatným obdobím si prochází i Colorado. Obhájce Stanleyova poháru po dvou sedmigólových přídělech neudržel v závěru utkání se Seattlem vedení 2:1 a prohrál 2:3 v prodloužení. V 58. minutě vyrovnal Brandon Tanev a zápas rozhodl Yanni Gourde.

Carolina - Tampa Bay 6:0 (2:0, 2:0, 2:0)
Branky: 18., 32. a 52. Teräväinen (na druhou NEČAS), 7. A. Svečnikov, 36. Gostisbehere (NEČAS), 57. Kotkaniemi (NEČAS). Střely na branku: 38:14. Diváci: 18 965. Hvězdy zápasu: 1. Kotkaniemi, 2. Teräväinen, 3. Gostisbehere (všichni Carolina).
Philadelphia - Detroit 3:1 (0:1, 2:0, 1:0)
Branky: 27. Deslauriers, 33. Cates, 59. Laughton - 5. Perron. Střely na branku: 37:26. Diváci: 17 630. Hvězdy zápasu: 1. Deslauriers, 2. Cates (oba Philadelphia), 3. Husso (Detroit).
Vegas - Montreal 4:3 (2:0, 1:0, 1:3)
Branky: 20. a 48. Barbašov, 13. Theodore, 28. R. Smith - 43. Matheson, 49. Belzile, 49. Harvey-Pinard. Střely na branku: 28:28. Diváci: 18 049. Hvězdy zápasu: 1. Barbašov, 2. Theodore, 3. R. Smith (všichni Vegas).
Arizona - New Jersey 4:5 v prodl. (1:2, 1:2, 2:0 - 0:1)
Branky. 11. Maccelli, 37. Kassian, 42. Schmaltz, 58. McBain - 19. a 40. J. Boqvist (na druhou PALÁT), 10. Meier, 25. Severson, 61. Hischier. Střely na branku: 29:40. VÍTEK VANĚČEK odchytal za New Jersey celý zápas, inkasoval čtyři branky z 29 střel a úspěšnost zásahů měl 86,2 procenta. Diváci: 4600. Hvězdy zápasu: 1. Hischier, 2. J. Boqvist (oba New Jersey), 3. McBain (Arizona).
Colorado - Seattle 2:3 v prodl. (1:0, 1:1, 0:1 - 0:1)
Branky: 10. MacKinnon, 32. Malgin - 30. Wennberg, 58. B. Tanev, 62. Gourde. Střely na branku: 23:35. Diváci: 18 007. Hvězdy zápasu: 1. Gourde (Seattle), 2. Georgijev (Colorado), 3. Grubauer (Seattle).

Reklama