Hlavní obsah

Tony, tobě přeskočilo. Na bývalého beka Rangers se valí newyorská zášť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od velké lásky bývá vždycky jen kousíček k velké nenávisti. Na vlastní kůži to nyní zažívá i obránce Caroliny Tony DeAngelo, který ještě loni působil v New York Rangers. Teď ho ovšem nesnáší celý Manhattan.

Foto: Brad Penner, Reuters

Obránce Caroliny Tony DeAngelo (uprostřed) zpracovává puk rukavicí před newyorkskýchm centrem Ryanem Stromem (vpravo).

Článek

Série druhého kola play off NHL mezi Hurricanes a Rangers dospěla do sedmého zápasu, který se hraje v noci na úterý (od 2:00 SELČ, Nova Sport 1). V předchozích šesti dílech patřily k ústředním tématům, kromě úspěšného hájení domácích tvrzí, i průběžné potyčky DeAngela s bývalými spoluhráči.

Šestadvacetiletý rodák ze státu New Jersey býval divočejší už v juniorském období. Několikrát ho suspendovali za urážky rozhodčích i porušení pravidel Ontario Hockey League, podle nichž se do hry nesmí dostat "homofobní, rasistické a sexistické výrazy".

V roce 2014 byl draftován Tampou, v NHL ale po trejdu debutoval v dresu Arizony a v roce 2017 po další výměně zakotvil u Blueshirts.

Když v sezoně 2019-20 zaznamenal za Rangers 53 bodů v 68 zápasech, vypadalo to na velkou lásku. DeAngelo působil na ledě zdravě sebevědomě, drze, jako správný newyorský grázlík, což se fanouškům v MSG velmi zamlouvalo.

Tehdejší generální manažer Jeff Gorton podepsal s DeAngelem dvouletou smlouvu s roční gáží 4,8 milionu dolarů, čímž se stal druhým nejlépe placeným bekem týmu za Jacobem Troubou. Přibližně v té době to ale taky začalo mezi DeAngelem a Rangers skřípat. A nešlo jen o klubové záležitosti.

Foto: John Minchillo, ČTK/AP

Obránce Caroliny Tony DeAngelo (vlevo) vede puk.

Newyorský zadák se nikdy netajil podporou Donalda Trumpa v prezidentských volbách, což dával najevo na svých účtech na sociálních sítích a v liberálním New Yorku si kvůli tomu vysloužil nálepku 'kontroverzní'.

"Když Trump ve volbách prohraje, nebudu kvůli tomu brečet a nenávidět celý svět, jako by to dělali Bidenovi příznivci," napsal DeAngelo svým odpůrcům.

Začátek nové sezony s vysokou smlouvou mu ale vůbec nevyšel. Kvůli nesportovnímu chování musel na tribunu. Horší bylo, když se po utkání s Pittsburghem pohádal už cestou do šaten s gólmanem Alexandrem Georgijevem a jejich verbální konflikt přerostl ve fyzickou potyčku.

"Nebudu se zabývat fámami. Ale nejde jen o jeden incident," vysvětloval tehdejší kouč newyorského týmu David Quinn. Klubu došla trpělivost a manažer Gorton oznámil, že v Rangers DeAngelo dohrál.

Jen pět dní poté, co byl vyplacen ze smlouvy, však sáhla po DeAngelovi Carolina a podepsala s ním roční kontrakt. Tento krok byl příznivci Hurricanes vnímán jako dosti sporný, obzvlášť, když klub z Raleigh po minulé sezoně nechal odejít nejlepšího beka Dougieho Hamiltona do New Jersey.

Jakmile však DeAngelo na konci října zaznamenal v duelu s Chicagem hattrick Gordieho Howea (gól, asistence, bitka), začali diváci v PNC Areně vyvolávat jméno nové posily. Během základní části nasbíral nový idol 51 bodů (10+41) a stal se nejproduktivnějším bekem Hurricanes.

V play off si DeAngelo nebral servítky už v sérii s Bostonem, když provokoval hlavně Brada Marchanda. "Jsi rasista, jsi za..anej rasista," pokřikoval na beka Caroliny bostonský útočník.

Příležitostí srovnat staré účty a zarýpat si v nezacelených jizvách je však pro DeAngela zejména aktuální série s Rangers. A jejich bývalý hráč dělá všechno pro to, aby to někdejším spoluhráčům znechutil.

"Ať si poštěkává, co chce. Já ho donutím, aby plakal," prohlásil největší ranař Rangers Ryan Reaves.

I když za Carolinu hrají další čtyři hráči, jejichž domovem byla MSG (Jesper Fast, Brady Skjei, Brendan Smith a Antti Raanta), je to DeAngelo, kdo vyvolává největší emoce a užívá si, když na něj z ochozů MSG skandují, že je blázen a posílají ho kamsi...

Dohrávání soubojů i po odpískání, pokřikování a provokací se určitě nevzdá.

"Bez konfliktů by to byla nuda, no ne?," zubil se obránce Hurricanes, na kterého míří většina jízlivých poznámek newyorských fanoušků. Třeba ta, že gólman Rangers Igor Šesťorkin za šestý zápas nasbíral víc bodů (0+2), než DeAngelo za celou sérii (0+1)...

"Pokud chce proti nám hrát tímto způsobem, máme v týmu kluky, co se o něj postarají," řekl jindy klidný kouč Rangers Gerard Gallant, kterého už DeAngelo stačil taky párkrát vytočit.

Potížista z Hurricanes ale nemíní ubrat. V zápae číslo 7 udělá všechno možné i nemožné, aby si mohl vychutnat euforický pocit zadostiučinění.

Reklama