Hlavní obsah

V malé hale předvádí velké divadlo. Arizona díky Vejmelkovi doma kouše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když Coyotes oznámili, že se z Glendale stěhují do Mullett Areny v Tempe, jež pojme necelých pět tisíc diváků, vzbudilo to mezi fanoušky NHL pobavené úsměvy. A když byl zveřejněn zápasový program Arizony, která kvůli termínové kolizi musela na měsíční čtrnáctizápasový trip, lámali nad ní experti hůl tuplem. Jako obvykle je všechno jinak.

Foto: Ross D. Franklin, ČTK/AP

Gólman Arizony Karel Vejmelka.

Článek

„Měli jsme být podle nich už dávno mrtví," řekl kouč Coyotes André Torigny. „Neříkám, že nás to nestálo spoustu sil, ale pořád žijeme."

Arizona není adeptem na pozice v play off, aktuálně na ně ztrácí devět bodů. Ale je to tým, který může míchat pořadím. A minimálně v domácí hale okrádat o body i největší favority. Jak se o tom naposledy přesvědčilo Toronto, kterému Arizona přibalila na cestu šest kousků (6:3).

Klíčovou roli v tom hraje zejména gólman Karel Vejmelka. V Tempe se prozatím chlubí dokonalou bilanci 6-0-0. Proti esům Maple Leafs vytasil 29 úspěšných zásahů, z toho 12 proti hráčům první lajny Toronta v čele s nejlepším kanonýrem sezony Austonem Matthewsem.

„Další vynikající zápas. Karel opět předvedl věci, které nás udržely ve hře," mínil autor dvou branek Jack McBain.

Na Vejmelku od začátku sezony mířil druhý nejvyšší počet střel (851) po Connoru Hellebuyckovi z Winnipegu (869). Úspěšnost zákroků českého gólmana 91 procent je vzhledem k síle týmu úctyhodná.

„Karel chytá s jistotou. Úplně z něj vyzařuje. Víme, že se na něj můžeme spolehnout," dodal kouč Tourigny a v noci na pátek s ním souhlasil i jeho protějšek Sheldon Keefe z Toronta. "Gólman Arizony podal moc dobrý výkon. Ale to by pro nás neměla být omluva. Rozehrané jsme to měli dobře," věděl trenér Maple Leafs, kteří ještě ve 45. minutě vedli 3:2.

K domácím úspěchům Coyotes přispívá i nezvyklé prostředí. V Mullet Areně hlásí vyprodáno, když je v hledišti 4600 diváků. Druhá nejmenší hala NHL - Canadian Life Centre ve Winnipegu - přitom pojme přes 15 tisíc příznivců.

„Zvykli jsme si rychle, protože fanoušci jsou tady skvělí. Dodávají nám energii. A taky začínáme cítit, že soupeřům se tu nehraje snadno," prohlásil útočník Nick Bjugstad.

Po návratu z měsíčního tripu má Arizona doma bilanci 6-1-1. V Mullett Areně porazila nejlepší tým sezony Boston (4:3) i obhájce Stanley Cupu z Colorada (6:3). Všechny body ztratili Coyotes v prosinci na vlastním ledě jen s Buffalem (2:5), které má nejlepší útok v NHL - průměr 4,00 gólu na utkání.

„V Mullettu je skvělá atmosféra. Milujeme to," tvrdil McBain. I když do Gila River Areny v Glendale chodilo v minulé sezoně v průměru přes 11 tisíc diváků, v ochozech bývalo často mrtvo. S nadšením, které cloumá halou v Tempe, se to nedá srovnávat. Jako v případě, že Vejmelka vytasí další ze svých magických kousků.

Reklama

Související témata: