Hlavní obsah

Večírek sv. Patricka. Kane v divokém zápase vylepšoval detroitskou náladu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěvy Little Caesars Areny se pro detroitské fanoušky profisportu změnily v hodiny masochismu. Basketbalisté Pistons jdou v NBA od jednoho průšvihu k druhému, virus porážek od nich přeskočil i na sousedy z kabiny hokejových Red Wings. Divočina s Philadelphií (7:6 po nájezdech) domácím divákům také pocuchala nervy, ale konečně přinesla i výhru.

Foto: Rick Osentoski, Reuters

Křídlo Detroitu Patrick Kane (88) slavící branku se svými spoluhráči při zápase proti Philadelphii.

Článek

Z předchozích osmi startů v NHL totiž Detroit sedmkrát prohrál. A tahle bilance se navíc překrývala s angažováním Patricka Kanea, posily, která měla Red Wings držet v horních patrech Východní konference NHL, jež zajišťují play off. V něm se hráči z Motor City neobjevili od roku 2016. A generální manažer Steve Yzerman pomalu ztrácel trpělivost. Angažmá Kanea, který v létě podstoupil operaci pravého kolena, ale vyhodnotil jako nápad, který za to stojí, a s 35letým křídlem podepsal na konci listopadu roční smlouvu na 2,75 milionu dolarů.

„Patrick má šanci být velmi efektivní. Pořád je soutěživý,“ zmínil Yzerman, i když ho okolí přesvědčovalo, že Kane, trojnásobný vítěz Stanley Cupu a držitel Hart Trophy 2016, má to nejlepší už dávno za sebou. V závěru minulé sezony získali hvězdu Chicaga před uzávěrkou trejdů Rangers, ale Kane je k poháru nepřiblížil. V prvním kole vypadli s Devils.

„Pokud Kane nebude mít tu úplně hlavní roli v týmu, tak by mohl být v Detroitu přínosem,“ řekl Sport.cz bývalý skvělý útočník Patrik Eliáš. V sestavě Red Wings začal Kane ve druhé formaci, pak se přesunul do první, ale na týmových výsledcích se to moc blahodárně neprojevovalo. Z posledních tří startů ovšem někdejší statistický ledoborec vykutal sedm bodů. Představení s Flyers bylo zatím jeho detroitským vrcholem.

V 9. minutě už měl na kontě dva góly a Red Wings ovládli první třetinu 5:1, když Kane ještě asistoval u trefy obránce Shaynea Gostisbeherea. Po pauze však detroitští fans zase začali propadat pocitům marnosti. Hostující Nick Seeler se nejprve porval s Christianem Fischerem a následně Flyers skórovali dvakrát během 24 sekund.

„Dali několik gólů, kdy to prostě tak nějak nastřelili a bránili gólmanovi ve výhledu,“ tvrdil Kane. „Měli jsme skvělý začátek, ale jak to začne být 5:3, 5:4, tak se vám do hlavy vkrádají pochybnosti.“ V 55. minutě byl po trefě Owena Tippetta stav už 5:6! Ke střídání gólmanů se ale kouč Derek Lalonde neodhodlal.

„Na Jamese (Reimera) bych to nesváděl. Očividně se s tím pral, ale pořád bojoval,“ tvrdil detroitský trenér. Ve své kůži naštěstí pro domácí nebyl ani brankář Flyers Carter Hart, kterému v čase 55:30 propadl do sítě puk nahozený detroitským kapitánem Dylanem Larkinem od mantinelu za úrovní brankové čáry - 6:6.

Po konci prodloužení pak Kane předvedl, že nájezdy jsou jeho oblíbenou disciplínou. Zpomalil, zamíchal pukem a střelou k tyči dal svůj padesátý gól v rozstřelech. Víc jich nastřádal během kariéry pouze jeho bývalý spoluhráč z Blackhawks Jonathan Toews (52).

„Dva body máme, to je hlavní,“ oddechl si Lalonde po Kaneově „Pat-tricku“.

V tabulce jsou nyní Red Wings dva body od postupových pozic, ale pokud se vylepší defenziva a Kane nepřibrzdí, měla by Yzermanova představa o play off zase nabrat reálné kontury.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.