Hlavní obsah

Výstraha nezabrala, bylo hůř. Tampa je k nepoznání a navrch přišla o eso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatím není důvod k panice. Na první nepostupové místo v souboji o play off mají hokejisté Tampy v NHL náskok jedenácti bodů. Taky už se zdá velmi pravděpodobné, že se v prvním kole vyřazovací části utkají stejně jako loni s Torontem. Fanoušci Lightning jsou ale zvyklí na úplně jiný standard, než jaký floridský tým předvádí v posledních pěti zápasech.

Foto: James Guillory, Reuters

Andrej Svečnikov (37) z Caroliny a Nikita Kučerov (86) z Tampy Bay.

Článek

Od katastrofální druhé třetiny v Pittsburghu, kterou hosté prohráli 0:6, hraje Tampa hluboko pod své možnosti. Z pěti startů v řadě uzmula jen bod a podezřele bídné skóre 11:27.

"Neproměňujeme šance, což naši hru zpomaluje. A když se přestane dařit, kluci o sobě začnou pochybovat," tvrdil po nedělním debaklu 0:6 na ledě Caroliny kouč Jon Cooper. "Máme ale v týmu zkušenou skupinu veteránů, takže by se to mělo dát do pořádku."

O den dřív v Buffalu (3:5) však právě Cooper adresoval nejzkušenějším hráčům jasný vzkaz. Ve třetí třetině totiž úplně přestal posílat do hry trojici Brayden Point, Steven Stamkos, Nikita Kučerov. Útočníky, kteří se výrazně podepsali pod triumfy v letech 2020 a 2021 i loňský postup do finále Stanley Cupu.

"Existují věci, které musí každý v týmu dodržovat. A to platí pro všechny bez rozdílu. Tihle kluci jsou důležitou součástí mužstva, ale v tomto případě jsem se domníval, že pro nás ti ostatní mohou být platnější," vysvětloval Cooper.

Trojice, která v Buffalu proseděla závěrečnou část, je přitom v Tampě o parník nejproduktivnější. Kučerov má 88 bodů (23+65), Point 73 (39+34) a Stamkos 65 (27+38). Čtvrtý Brandon Hagel je na 49 bodech (22+27).

"NHL je nejlepší liga na světě. Když v ní chcete uspět, musíte do toho dát úplně všechno. V minulých letech jsme si stanovili výkonnostní laťku. Kdo se k ní nepřiblíží, nemá právo být na ledě," vyčítal Cooper svým hvězdám laxní přístup.

"Tahle zpráva se ale týká nás všech. Všichni potřebujeme být lepší. I když se nám to právě teď vůbec nedaří," povzdechl si forvard Anthony Cirelli.

Ovšem v Raleighu byl výkon Tampy doslova tristní. Po prvních dvou třetinách byl poměr střel 4:23 v neprospěch hostů. Ve druhé části dokonce ani jednou nevypálili mezi tyče!

Ani tak mimořádný gólman, jako je Andrej Vasilevskij, už nedokáže tenhle stav napravit. Z posledních tří startů má držitel Vezina Trophy 2019 gólový průměr 4,71 a úspěšnost zákroků 87,3 procenta.

A s Hurricanes se teď navíc po souboji s Andrejem Svečnikovem zranil klíčový bek Tampy Victor Hedman, švédské eso z Örnsköldsviku.

Do konce základní části ale mají Lightning před sebou ještě 19 zápasů, v nichž mohou své výkony před play off zase narovnat. Že po šampionské náladě z minulých let není v kabině Tampy v těchto dnech ani památky, naznačil ale i kapitán Stamkos.

"Nikdo není šťastný z toho, co se tu v poslední době děje. Když se nedaří, může se vám to dostat do hlavy. Myslím si, že lidé zapomínají, že jsme přišli o několik dobrých hráčů, a objevili se tu mladí kluci. Je to jiný tým. A my musíme přijít na to, jaká je jeho identita. To, že jsme měli úspěch v minulých letech, automaticky neznamená, že se zase podíváme do finále Stanley Cupu," brumlal Stamkos.

Reklama

Související témata: