Hlavní obsah

Zadinův restart v San Jose? Měl by dostat větší příležitost, myslí si Hertl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Detroitu nechal na stole dobrovolně miliony dolarů, rozvázal smlouvu a odešel do klubu, kde mu slíbili víc možností se ukázat. Z 27 zápasů za San Jose v nové sezoně NHL má ale hokejový útočník Filip Zadina ne zrovna příjemné pocity.

Foto: Jeff Chiu, ČTK/AP

Český útočník v dresu San Jose Sharks Tomáš Hertl

Článek

Jen 3 góly a 4 asistence, k tomu vytížení v průměru pouze 13:04 minuty, prakticky stejné jako v poslední sezoně u Red Wings. A pak i 22 záporných bodů v hodnocení plus/minus. Vůbec nejhorší číslo ze všech hráčů NHL.

„Není to lehká situace. Záďa byl v létě super připravený, ale začátek jsme měli, jaký jsme měli, sestava se měnila a pak se zranil,“ vykládal lídr Sharks Tomáš Hertl v zoomu s českými novináři. San Jose prohrálo úvodních jedenáct zápasů sezony, od Vancouveru a Pittsburghu inkasovalo po deseti gólech. Výkony byly katastrofální, nálada pod bodem mrazu. A v takové situaci se těžko prosazuje.

Od Zadiny, který na juniorském mistrovství světa do 20 let 2018 se sedmi góly pronikl do All-Star týmu turnaje, se přitom čekaly převratné věci. V draftu byl tipován do top 5, ze šestého místa si ho nakonec vybral Detroit, ale pět sezon pod křídly Red Wings bylo rozpačitých. Opakovaně dostával příležitost, jenže ji nedokázal adekvátně využít. Ve 190 zápasech za klub, který ho draftoval, nasbíral jen 68 bodů (28+40). Premianti výběru talentů z řad útočníků z doby před pěti lety jako Andrej Svečnikov, Jesperi Kotkaniemi nebo Brady Tkachuk jsou na tom výrazně lépe.

Loni v listopadu Zadinovi zlomila nohu rána obránce Islanders Ryana Pulocka, na tři měsíce byl mimo hru a černých myšlenek ho pomáhal zbavovat jeho pes. V závěru sezony s Red Wings se ale také nechytil. A v létě se rozhodl Detroitu definitivně zamávat, i když měl kontrakt ještě na dva roky a 3,65 milionu dolarů. Raději se však upsal na sezonu v San Jose za 1,1 milionu a věřil, že to konečně vyjde.

„Mně se líbí, jak hraje. Bojuje, nevzdává se, měl by dostat větší příležitost,“ řekl Hertl. Zadinova produktivita ovšem není taková, aby se v hierarchii týmu Sharks posunul výš. „Je připravený, ale je to i o štěstí a všichni sledují hlavně body.“

A Zadina měl za posledních deset zápasů jen dvě asistence, čtyřikrát neodehrál v utkání ani deset minut. A ve čtvrté lajně se složitě prosazoval. „Když ale bojujete, tak budete hrát víc a Záďa se určitě hlásí o větší ice time,“ myslí si Hertl.

Reklama