Hlavní obsah

Nikdy jsem žádným gestem nevyjádřil podporu ruskému režimu, brání se Hudáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Slovenský hokejový brankář Július Hudáček, jenž získal nové angažmá v německém Frankfurtu, se obrátil na redakci webu Sport.cz s prohlášením, v němž se snaží vysvětlit svůj pohled na události, které se seběhly kolem jeho dvoudenního angažmá mezi kladenskými Rytíři.

Foto: David Taneček, ČTK

Brankář Július Hudáček čelí ostré kritice fanoušků

Článek

„V první řadě chci jasně a důrazně prohlásit, že jsem vždy byl zcela jednoznačně proti válce na Ukrajině a nikdy jsem, verbálně ani žádným gestem, ani ničím jiným, nevyjádřil podporu ruskému režimu. To je holý fakt a snaha podsouvat mi cokoli jiného je účelová manipulace,“ sdělil Hudáček.

„V souvislosti s událostmi posledních dnů a negativní mediální kampaní, která je proti mně vedena, chci tímto stanoviskem uvést věci na pravou míru a vyvrátit ty nejhorší lži a nesmysly. Dělám tak zejména s ohledem na svou rodinu, ale také na kohokoli jiného, kdo by se mohl v podobné situaci ocitnout,“ napsal Hudáček, jenž sám sebe označuje za oběť nenávistné kampaně, v níž podle něj někteří lidé pod vlajkou strážců falešné morálky ničí životy a kariéry normálních hokejistů.

„Bohužel útoky na mě přerostly z hokejového prostředí do celé společnosti a staly se ukázkovým případem, jak lze zničit kariéru člověka a například mu ukončit pracovní smlouvu, i když ji nijak neporušil. A to jen kvůli domnělým názorům a evidentní pomluvě v médiích,“ uvedl Hudáček, jenž připustil, že se v minulosti v několika rozhovorech vyjadřoval k osobnímu životu v Rusku. „Byl to život kvalitní a normální, který se odehrával primárně v klubu a s vlastní rodinou, jak to u hokejisty bývá všude na světě,“ doplnil.

Respektuji názory ostatních, říká Hudáček

Svoji situaci označuje za docela absurdní, protože v létě 2022, půl roku po začátku válečné agrese Ruska na Ukrajinu, odešel hrát do Kazachstánu, do týmu Barys Astana. „Samozřejmě že tento klub hraje soutěž KHL proti množství ruských týmu. Pokud je toto důvod k veřejnému lynčování, pak si myslím, že svět není v pořádku,“ připomněl Hudáček.

Už však nedodává, že KHL slouží jako Putinův propagandistický nástroj a že ji sponzorují Gazprom či Rosněft, tedy ruské státní firmy, které ruský vůdce potřebuje pro válku s Ukrajinou.

Do doby, kdy lidé byli za své i jen domnělé názory vyhazováni z práce, se nechce podle vlastních slov vracet. „V roce 1989 si naši rodiče vybojovali demokracii, svobodu slova a také svobodu cestovat a žít a pracovat v zemi podle svého rozhodnutí. Respektuji názory ostatních a velmi si přeji, aby se s podobným respektem přistupovalo i k těm, kteří na hraní v KHL či jakoukoli jinou práci v Rusku mají odlišný názor,“ prohlásil Hudáček.

Foto: David Taneček, ČTK

Brankář Július Hudáček z Kladna.

Připomněl, že osobně zná doktory, učitele, právníky či podnikatele ze Slovenska, kteří i v momentální situaci pracují v Rusku. „Sice nejsou pod takovým mediálním lynčem jako my hokejisté, ale byl bych velmi nerad, kdyby například doktor, který léčí pacienty v Rusku, byl po návratu domů vyhozen z práce,“ sdělil Hudáček a veřejně požádal novináře i významné hokejové osobnosti, aby důkladně zvážili, co píšou a říkají, protože to má obrovský dopad.

„Slovo mnohdy raní více než fyzické násilí. Využijte svou veřejnou sílu k šíření pozitivních věcí, a ne k šíření nenávisti, lží a pomluv,“ apeloval. „Původně jsem chtěl nad podivnou mediální kauzou mávnout rukou, ale poté, co přišla s pláčem domů i moje malá dcera, jsem své rozhodnutí změnil a rozhodl se bránit. Zlu, pomluvám i obyčejným lžím a manipulacím je nutné čelit a ujišťuji, že vysouzené peníze věnuji na dobročinné účely,“ uvedl na závěr svého prohlášení Hudáček.

Reklama

Související témata: