Hlavní obsah

Do Síně slávy českého hokeje vstoupí Bříza, Eliáš, Moravec a novinář Procházka

Do Síně slávy českého hokeje budou příští týden ve středu slavnostně uvedeni bývalí hráči Petr Bříza, Patrik Eliáš, David Moravec a novinář Aleš Procházka. Počet oceněných v Síni slávy, která byla založena v roce 2008, se tak rozroste na 146 členů.

Na čtyři místa do hokejové Síně slávy jsme měli zhruba padesát návrhů, říká Bedřich Ščerban Video: Sport.cz

 
Článek

Bývalý brankář Bříza, jenž oslaví v pátek osmapadesátiny, byl po odchodu Dominika Haška do zámoří reprezentační jedničkou. V medailové sbírce má olympijský bronz z Albertville (1992) a další čtyři bronzové medaile ze světových šampionátů v letech 1989, 1990, 1992 a 1993. Čtyřikrát vyhrál domácí titul s pražskou Spartou.

V současnosti zastává Bříza roli prvního místopředsedy Mezinárodní hokejové federace (IIHF), je tak druhým mužem světového hokeje za Francouzem Lucem Tardifem.

Šestačtyřicetiletý bývalý útočník Eliáš získal na mezinárodní scéně bronz na olympijském turnaji v Turíně (2006) i na mistrovství světa v letech 1998 a 2011. Hlubokou stopu zanechal v NHL, kde se zařadil mezi klubové ikony New Jersey a přepsal několik týmových rekordů. S Devils bojoval čtyřikrát ve finále play off NHL, v letech 2000 a 2003 slavil zisk Stanley Cupu.

Foto: Český hokej

Bývalý český hokejista Patrik Eliáš

V nejlepší hokejové lize světa odehrál Eliáš 1240 utkání základní části a připsal si 1025 bodů za 408 gólů a 617 nahrávek. V NHL je druhým nejproduktivnějším Čechem za Jaromírem Jágrem. Ve vyřazovacích bitvách přidal Eliáš za 162 vystoupení 125 bodů. V únoru 2018 Devils slavnostně vyřadili z užívání jeho číslo 26.

Rovněž o tři roky starší Moravec působil na pozici útočníka. Podílel se na největším triumfu českého hokeje, zlatu pod pěti kruhy v Naganu 1998. Vedle titulu olympijského šampiona je také dvojnásobným mistrem světa z let 1999 a 2001, když ve druhém případě vstřelil v souboji o zlato proti Finsku vítězný gól v prodloužení, bronz získal na MS 1997 a 1998. V dresu Buffala okusil v jednom utkání také NHL. Po kariéře byl několik let členem realizačního týmu ženské reprezentace.

Dvaasedmdesátiletý Procházka vynikl jako hokejový reportér, celý profesní život prožil v Českém rozhlasu. V roce 2014 obdržel od Českého olympijského výboru cenu Oty Pavla za celoživotní propagaci sportu a olympijských ideálů v publicistice.

Kandidáty členství nominuje dvanáctičlenná návrhová komise v čele s předsedou Bedřichem Ščerbanem. K uvedení do Síně slávy českého hokeje je zapotřebí, aby nominaci schválily alespoň dvě třetiny jejích žijících členů. Každý rok jsou uvedeni tři hráči a jeden zástupce z kategorie ostatní. "Být členem Síně slávy je v podstatě nejvyšší pocta, jaké může hráč nebo činovník v oblasti ledního hokeje za svou kariéru dosáhnout," řekl dnes na tiskové konferenci v Praze Ščerban.

Slavnostní ceremoniál, který začne v 17:00, se bude konat přímo v kamenné Síni slávy českého hokeje v pražské Galerii Harfa.

Reklama

  Třinec - České Budějovice dnes 17 : 00
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice