Hlavní obsah

Finové se představí na Českých hrách s triem z NHL, ale bez Laineho

Finští hokejisté se představí na Českých hrách v Brně se třemi posilami z NHL. Kouč Jukka Jalonen bude mít v kádru pro závěrečný turnaj Euro Hockey Tour a generálku před domácím mistrovstvím světa v Tampere obránce Olliho Määttäho z Detroitu, který získal v letech 2016 a 2017 Stanleyův pohár s Pittsburghem, a útočníky Joela Armiu z Montrealu a Kasperiho Kapanena ze St. Louis. Chybět naopak bude kanonýr Patrik Laine z Columbusu, jenž není po sezoně v takovém rozpoložení, aby mohl turnaj absolvovat . O jeho startu na šampionátu se teprve rozhodne.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté Finska oslavují gól proti Česku. (ilustrační foto)

Článek

Jalonen má kádr plný hráčů, kteří pod ním slavili poslední úspěchy. U obou posledních světových titulů v roce 2019 a loni doma v Tampere i zisku historického zlata na olympijských hrách v Pekingu 2022 byli brankář Jussi Olkinuora ze švédského Brynäs, beci Mikko Lehtonen z Curychu, Atte Ohtamaa z Kärpätu Oulu a útočníci Sakari Manninen z Hendersonu z AHL, Marko Anttila z Kärpätu Oulu, Harri Pesonen z Langnau, Toni Rajala z Bielu.

U obou loňských úspěchů nechyběli beci Niklas Friman z Brynäs, Ville Pokka z Färjestadu a útočníci Hannes Björninen z Brynäs, Teemu Hartikainen ze Ženevy. Na olympiádě se představili beci Petteri Lindbohm z Frölundy, jenž je i mistrem světa z roku 2019, Valtteri Kemiläinen z Tappary Tampere a útočník Markus Granlund z Lugana.

Obě zlata z MS mají forvardi Juho Lammikko z Curychu a Jere Sallinen z Bielu. U titulu z MS před čtyřmi roky byl zadák Miika Koivisto z Växjö a loni obránce Mikael Seppälä z Tappary a útočník Armia.

Vedle posil ze zámoří zařadil Jalonen do týmu nově z mistrovské Tappary Tampere vedle Kemiläinena a Seppäläho brankáře Christiana Heljanka a útočníka Waltteriho Mereläho, z kádru švédského šampiona Växjö gólmana Emila Larmiho a beka Koivista, mistra Švýcarska se Ženevou Hartikainena a Rajalu se Sallinenem z týmu poraženého finalisty Bielu.

Chybí útočník Iiro Pakarinen z IFK Helsinky, také olympijský vítěz, který se zranil minulý týden v přípravě ve Švédsku a o jeho startu na MS se rozhodne podobně jako u Laineho po Českých hrách. V kádru je také útočník Ahti Oksanen ze švédského Oskarshamnu, který v sezoně 2020/21 působil v Hradci Králové.

Finové vstoupí do turnaje ve čtvrtek od 18:20 proti české reprezentaci, o dva dny později změří v poledne síly se Švýcarskem a v neděli ve stejný čas v severském derby se Švédskem. V tabulce Euro Hockey Tour jsou Finové po třech turnajích třetí se ztrátou jednoho bodu na druhé Česko a se šestibodovým mankem na vedoucí Švédy.

Nominace hokejistů Finska na České hry v Brně (4.-7. května):
Brankáři:
Christian Heljanko (Tappara Tampere), Emil Larmi (Växjö/Švéd.), Jussi Olkinuora (Brynäs/Švéd.),
obránci:
Valtteri Kemiläinen, Mikael Seppälä (oba Tappara Tampere), Nikolas Matinpalo (Ässät Pori), Atte Ohtamaa (Kärpät Oulu), Niklas Friman (Brynäs/Švéd.), Miika Koivisto (Växjö/Švéd.), Mikko Lehtonen (Curych/Švýc.), Petteri Lindbohm (Frölunda/Švéd.), Olli Määttä (Detroit/NHL), Ville Pokka (Färjestad/Švéd.), Juuso Riikola (Oskarshamn/Švéd.),
útočníci:
Toni Rajala, Jere Sallinen (oba Biel-Bienne/Švýc.), Marko Anttila (Kärpät Oulu), Waltteri Merelä (Tappara Tampere), Iiro Pakarinen (IFK Helsinky), Joel Armia (Montreal/NHL), Hannes Björninen (Brynäs/Švéd.), Markus Granlund (Lugano/Švýc.), Teemu Hartikainen (Ženeva/Švýc.), Kasperi Kapanen (St. Louis/NHL), Patrik Laine (Columbus/NHL), Juho Lammikko (Curych/Švýc.), Sakari Manninen (Henderson/AHL), Ahti Oksanen (Oskarshamn/Švéd.), Harri Pesonen (Langnau/Švýc.), Mikael Ruohomaa (Leksand/Švéd.), Antti Suomela (Lausanne/Švýc.).

Reklama

Související témata: