Hlavní obsah

Historický kolaps. Obrovský šok! Ve Finsku se vzpamatovávají z vyřazení od českých hokejistek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako obrovský šok a historický kolaps popisují finská média nečekaný krach hokejového národního týmu s českými hokejistkami ve čtvrtfinále na MS v Dánsku (1:2pp). Kritice čelí zejména vedení týmu, zároveň se volá po radikálních změnách v tamním ženském hokeji.

Foto: Henning Bagger, ČTK/AP

České hokejistky se radují, poprvé v historii si na MS zahrají o medaile.

Článek

„Šokující porážka pro lvice," hlásí titulek webových stránek finské televize Yle. Podle ní byly Češky zejména v úvodu zápasu lepší. „Ve třetí třetině ale Finky předváděly svůj nejlepší výkon. Srovnaly zápas a skvělým výkonem je táhla především druhá formace. Jenže prodloužení skončilo českými oslavami," píše Yle.

V souvislosti s vyřazením pochopitelně připomíná mediální kauzy týmu Suomi, které mohly mít na předčasný konec favoritek v turnaji vliv. Šlo o výlet hvězdy Susanny Tapaniové na svatbu kamarádky místo účasti na zápase základní skupiny proti USA. A následné vyřazení brankářky Meeri Räisänenové ze sestavy poté, co si na Twitteru zřejmě v souvislosti s případem Tapaniové posteskla, že ona by také ráda byla na oslavě šedesátin svého otce.

Expert televize Yle Ismo Lehkonen ve své analýze tvrdí, že po fiasku s Češkami nastal čas k zásadním změnám. „Je dobře, že se tohle stalo. Teď si klíčoví lidé v našem hokeji musí sednout a musí udělat velké a radikální změny. Zejména ve způsobu koučinku," uvedl Lehkonen.

Jeho kolegyně expertka Minttu Tuominenová zdůraznila, že Češky se v herních dovednostech už dotáhly na Finsko mnohem víc, než se hráčky Suomi přiblížily zámořským reprezentacím. Češky podle ní získaly rychlost a individuální dovednosti na univerzitách v USA, kde se na tyto aspekty klade důraz.

List Iltalehti označil zápas pro Finsko jako „Hrozné zklamání." Ilta Sanomat ho zase popisuje jako „Totální kolaps".

Poslední jmenovaný list označil za hrdinku zápasu autorku vítězného gólu v prodloužení Anetu Tejralovou. „Potopila Finsko, což se zapíše do historie. Pro Českou republiku je to historie vítězná," píše Ilta Sanomat.

Připomíná také, že se finský národní tým dostal pod zbytečný tlak kvůli zmíněným aférkám Tapaniové a Räisänenové: „A celý příběh měl hodně ošklivý konec. Finská hra nefungovala."

„Pro Finsko jde o šokující porážku, nicméně velký díl kreditu musí být připsán soupeřkám z České republiky, které podaly naprosto skvělý výkon. Dokázaly Finky zaskočit aktivní hrou," píše komentátor listu Aki-Petteri Pulkkinen.

„Je ale jasné, že měřeno čistě kvalitou kádru, mělo Finsko vyhrát. Jenže kapitánka Jenni Hiirikoskiová, která strávila ve čtvrtfinále na ledě spoustu času, pokazila rozehrávku, čímž nakonec zápas rozhodla," vytáhl klíčový moment celého duelu, po němž se nešťastná hvězda Finek skácela k ledu a neubránila se slzám.

„Když se ale podíváme na turnaj v širší perspektivě, tahle totální pohroma je perfektním budíčkem pro finský ženský hokej, který se snažil smazat propast mezi ním a severoamerickými reprezentacemi. A to jak na ledě, ta mimo něj. Tohle fiasko ukázalo, že učiněné kroky k tomuto cíli jsou extrémně malé," dodal komentátor.

Reklama

Související témata: