Hlavní obsah

Hokej plánuje rozšířit extraligu juniorů! Chystáme lepší formát s těžšími zápasy, tvrdí Hadamczik

Po razantním zeštíhlení by se měla hokejová extraliga juniorů už od příští sezóny znovu rozšířit. Sportovní komise Českého hokeje, kterou nově ustanovil šéf svazu Alois Hadamczik, připravila pro lednové jednání výkonného výboru návrh na zvýšení počtu týmů v soutěži ze čtrnácti na šestnáct.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Alois Hadamczik na archivním snímku.

Článek

„Sice může z různých stran zaznít kritika, že přidáváme další dva týmy do soutěže, ale já jsem přesvědčen, že chystáme lepší formát. Dojde k rozdělení klubů podle regionálního principu, osm českých a osm moravských utvoří dvě skupiny, což bude pro všechny ekonomicky únosnější. Za klíčové považuji, že ve všech svých částech bude liga dávat úplně každému týmu motivaci o co hrát, což tady dosud nebylo," vysvětluje Hadamczik.

Z dvaceti členů sportovního komise jich o návrhu ale hlasovalo jen deset. Osm z přítomných bylo pro, jen dva proti (Ptáček a Kočara). Ostatní včetně Jágra, T. Martince, Antoše, Vejvody, Vlasáka či Zábranského byli omluveni. „Sportovní komise je poradní orgán, který dává doporučení výkonnému výboru," připomíná Hadamczik a připomíná, že rozdělení juniorské soutěže podle regionálního hlediska s různě provázanými kroky navrhoval už před dvanácti lety tehdejšímu předsedovi Královi, ale nebyl vyslyšen.

„Když bychom podobný krok učinili ve stávajícím počtu čtrnácti, tak by každé kolo v nějaké skupině tým stál, proto tedy dvě skupiny po osmi," nabízí šéf svazu hlavní argument rozšíření.

Ve fázi nadstavby se mužstva rozdělí zase na výkonnostní bázi a pro play off se prolnou ti nejlepší z obou skupin. Z opačného pólu se pak bude hrát play down. „Hlavně ve všech fázích ligy bude každý tým mít motivaci, protože se pokaždé znovu začne od nuly a tím se soutěž stane ještě obtížnější," míní Hadamczik a připomíná i další novinku, kterou se chystá prosadit.

„Sportovní komise schválila i možnost nasazení dvou hráčů o rok starších s podmínkou tříletého působení v dorosteneckých a juniorských týmech daného klubu," doplňuje prezident Českého hokeje.

Reklama