Hlavní obsah

Nákupy v Pařížské či luxusní auta. Hadamczik prozradil, jak na svazu vyletěly stovky milionů do luftu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jsou to stovky milionů korun, které lidově řečeno vyletěly do luftu. Prezident hokejového svazu Alois Hadamczik totiž zveřejnil výsledky hloubkového auditu, který se zaměřil na hospodaření bývalého vedení, a jde o tuze smutné závěry. „Tato firma neměla žádná pravidla, kontrolní mechanismy a řídili to jedinci, kteří si dělali, co chtěli. Nedělala se žádná výběrová řízení, která by vedla k lepší hospodárnosti,“ řekl Hadamczik. A na tiskové konferenci následně vyjmenoval mnoho křiklavých případů včetně nákupů luxusního zboží v pražské Pařížské ulici na svazové kreditní karty.

Živě: TK k auditu hokejového svazuVideo: Sport.cz

 
Článek

Nejprve popřál novinářům příjemný den, aby hned vzápětí přidal, že neví, nakolik skutečně bude příjemný. A pak Alois Hadamczik postupně citoval hloubkový audit společnosti KPMG, jehož vypracování se natáhlo na skoro pět měsíců. „Nebylo jednoduché odhalit jisté věci, co se na svazu děly, protože někteří pracovnici nebyli ochotni dávat KPMG podklady," přiznal Hadamczik.

Za největší problém svazový prezident označil smlouvu mezi společností Pro-Hockey a BPA. Ta koupila marketingová práva, ale dlouhodobě se snižovalo jejich plnění a společnost dostávala výrazné slevy. Hokejový svaz tak podle Hadamczika přišel o 216 milionů. "Máte smlouvu na plnění za 90 milionů a najednou k 31. květnu 2022 došlo ke smlouvě o snížení o 19 milionů. My jako svaz jsme vždycky souhlasili," uvedl Hadamczik.

REAKCE JANY OBERMAJEROVÉ, ŠÉFKY BPA
"K závěrům auditu se bohužel nemůžeme detailně vyjádřit, protože jej nemáme k dispozici. Nicméně dovolujeme si reagovat na některá vyjádření pana prezidenta Hadamczika. Měsíc před zahájením reprezentační sezony 2008/2009 jsme byli požádáni o pomoc se zajištěním financí pro nadcházející období. Spolupráce trvá 15. sezonu, stabilizovali jsme za tuto dobu porfolio dlouhodobých partnerů a zajistili víc než jednu miliardu korun. Pro český lední hokej šlo o maximálně výhodnou a přínosnou spolupráci. V úterý na jednání s vedením ČSLH a Pro-hockey jsme se finálně nedohodli na pokračování spolupráce s hokejovou reprezentací od sezony 23/24. Průběžně navyšované požadavky nového vedení svazu na cenu neodpovídají rozsahu a hodnotě postupovaných práv a servisu pro partnery. Jednání trvala dlouho, z naší strany jsme učinili maximum vstřícných kroků k dohodě. Současnou situaci vnímáme jako pokračování boje o marketingová práva a dosažení vlivu na dění v hokeji, zvýrazněného blížícím se MS 2024 v Česku."

S BPA vedl už dvě jednání, chystá se ještě na jedno. Zda k určitému vyrovnání dojde, je tak nejasné, nicméně svaz s BPA neprodlouží smlouvu o poskytnutí marketingových práv a od roku 2023 bude shánět partnery a mecenáše sám. „Cítím od nich vřelý přístup," řekl o sponzorech Hadamczik.

Jsou tu ale další přešlapy. Svaz investoval 50 milionů do společnosti WSM, která později zkrachovala. A co víc, ani se nepřihlásil o náhradu škody a do účetní kolonky pokorně napsal: „Zmařená investice." „I přes upozornění České národní banky, že jde o různé nedůvěryhodné firmy na různých kontinentech, svaz v investici pokračoval. Bylo to bez vědomí výkonného výboru ČSLH," řekl Hadamczik.

Mluvil také o nestandardních a neekonomických nákupech luxusních aut. „Nechápu, když je sponzorem škodovka, že nakupujeme auta jako Porsche Cayenne, která se se ztrátou hned prodala." Škodu vyčíslil na deset milionů. Poukázal i na skutečnost, že svaz měl 40 osobních automobilů na operativní leasing, přičemž jejich přiřazování nemělo žádný systém. „Náklady na tento vozový park jsou pak 10 milionů korun ročně."

Za hokejovou výstroj zase platil svaz v plné výši, i když kluby si obvykle umí vyjednat 25procentní slevu. „A my jsme za deset let zaplatili 397 milionů korun, tak si můžete spočítat, kolik by ta sleva přinesla."

Jako úlet se jeví zřízení Síně slávy. Jde o krásné muzeum, leč svaz za sedm let stál nájem v pražské Galerii Harfa už 106 milionů korun. "Když mám na škodovku, tak nemohu jezdit v mercedesu. Říkat, že v Torontu mají krásnou Síň slávy, když do ní chodí pravidelně tisíce lidí, že ji budeme mít taky, nejde," uvedl Hadamczik. Ten už sehnal důstojné prostory v nedaleké O2 Areně za deset tisíc měsíčně, tedy 120 tisíc za rok. Musí však svaz vyvázat z pevné smlouvy v Harfě do roku 2028.

Docházelo podle auditu také ke zneužívání kreditních karet na nákupy luxusního zboží v Pařížské ulici. Kdo je za celý stav vinen, nechtěl Hadamczik konkrétně říct. Jen zmínil, že by zodpovědnost za řízení měli mít v současnosti prezident svazu a generální sekretář. Těmi v inkriminovaném období byli Tomáš Král a Martin Urban. „Pokud mi někdo audit předloží k seznámení se s ním, jak je v takových věcech standardní, potom se mohu vyjádřit," uvedl Král pro Sport.cz.

Hadamczik zároveň řekl, že členům výkonného výboru chodí od Krále emaily, které jsou „na hraně důstojnosti." Urban pak coby generální sekretář svazu skončí a nahradí ho od 1. ledna 2023 Jan Černý.

Náhrady škody, i finanční, ale bude podle Hadamczika řešit finanční a právní oddělení svazu. On sám se žádná trestní oznámení na konkrétní osoby podávat nechystá. Nicméně už dříve je podal majitel extraligových Pardubic Petr Dědek. Státní dotace pak podle auditu zneužity nebyly. Výkonný výbor podle Hadamczika o dění jednotlivců nevěděl, a to ani Aleš Pavlík, pod kterého oblasti marketingu a ekonomiky spadaly.

Hadamczik nyní na svazu nastavil kontrolní mechanismy, aby se něco podobného už neopakovalo. "Vytvořili jsme nové oddělení nákupu. Veškeré nákupy, které musí projít veřejnou soutěží, aby cena byla nejvýhodnější a odpovídala kvalitě."

Reklama

  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články