Hlavní obsah

První zahraniční angažmá končí fiaskem. Pešán byl ve Švýcarsku po 13 prohrách v řadě odvolán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeho první zahraniční trenérská štace končí už po necelém půlroce a úplným fiskem. Někdejší kouč české hokejové reprezentace Filip Pešán byl po třinácti prohrách v řadě odvolán od týmu HC Ajoie, jemuž v tabulce švýcarské nejvyšší soutěže patří poslední příčka s propastnou čtrnáctibodovou ztrátou na třinácté Lausanne.

Josef Jandač vzpomíná v pořadu Příklep na Filipa Pešána, kterého vedl jako hráče. Následně mu nepřímo pomohl i v roli kouče.Video: Sport.cz

 
Článek

„V reakci na nedostatečné sportovní výsledky první části sezony se v pondělí HC Ajoie rozhodl s okamžitou platností rozloučit se svým hlavním trenérem Filipem Pešánem," uvedl na svých oficiálních stránkách klub sídlící ve městě Porrentruy v kantonu Jura.

Nástupcem Pešána byl s okamžitou platností jmenován do konce sezony sportovní ředitel klubu Julien Vauclair, jenž Ajoie vedl už v minulé sezoně od února po odstoupení Kanaďana Garyho Sheehana. Na pozicích asistentů zůstávají Ivano Zanatta a Petteri Nummelin.

„Bylo pro nás těžké učinit takové rozhodnutí, ale sportovní situace týmu a výkony posledních týdnů byly rozhodující," vysvětlil Vauclair Pešánův konec a popřál mu všechno nejlepší do další fáze kariéry.

Když na konci května Pešán, který v extralize vedl výhradně Liberec a před šesti lety ho dovedl k mistrovskému titulu, podepisoval s Ajoie dvouletý kontrakt, zmiňoval velkou motivaci a v týmu viděl obrovský potenciál.

A Vauclair zase viděl v osobě 44letého kouče, jenž český nároďák vedl na loňském MS v Rize (konec ve čtvrtfinále) a letošní olympiádě v Pekingu (vyřazení v předkole play off), toho, jenž má schopnost tým pozvednout. „Přináší moderní trendy a nový dynamický vítr do týmu. Jeho zkušenosti s různými mládežnickými týmy jsou příslibem, že využije maximálně potenciálu našich mladých hráčů, které máme v týmu," hlásil tehdy bývalý švýcarský obránce, jenž startoval na 11 MS a před devíti lety získal na šampionátu ve Stockholmu stříbro.

Foto: Český hokej, Ondřej Kalát

Filip Pešán.

Jenže ke změně k lepšímu nedošlo. V minulé (nesestupové) sezoně, kdy se Ajoie vrátilo do nejvyšší švýcarské ligy po 28 letech, obsadilo poslední třinácté místo. Nyní je poslední znovu. A záchrana navíc v nedohlednu. Vždyť na dvanáctou příčku, která neznamená přímý sestup, nýbrž „jen" baráž, ztrácí patnáct bodů.

Proto nemůže byt překvapením, že onen dynamický vítr Pešán byl odvolán už po necelém půl roce... S bilancí pouhých 20 získaných bodů z 90 možných. A s poslední výhrou datovanou do 28. října...

Reklama

Související témata: