Hlavní obsah

Kanadský vztekloun nekončí. Jsme lidi, brání ho český gólman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hokejisté ZSC Lions v tomto ročníku nejvyšší švýcarské hokejové ligy dokráčeli až do semifinále, kde však podlehli jednoznačně 0:4 na zápasy Bielu, který tak ve finále narazí na ženevský Servette. Celek z Curychu, k jehož oporám patří i Šimon Hrubec, přitom v sezoně sáhl ke změně trenéra. Švéda Rikarda Grönborga koncem minulého roku nahradil známý bouřlivák Marc Crawford. „Říkal: Kluci, já jsem velmi emotivní člověk a to uvidíte… a viděli jsme to, no…“ líčí český gólman v pořadu Příklep na Sport.cz. Pod Crawfordem by měl nastoupit i do další sezony.

Homofóbní urážky rozhodčího, fyzické napadení hráčů. Legendární kouč se nevyhýbá skandálům. Pasáž z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

Z vyprávění reprezentačního brankáře je patrné, že s Crawfordem je o zábavu postaráno. „Hned po prvním zápase tady někoho strašně seřval, ale myslím, že to bylo i dobře, že hned udal nějaký ráz, jak to tady bude vypadat, jak to musí začít fungovat," vysvětluje Hrubec.

Vše nasvědčuje tomu, že spolupráce bude pokračovat i v příštím ročníku. Někdejší jednička Třince, Kunlunu či Omsku má ve švýcarském celku podepsaný kontrakt i na další rok. A sportovní manažer Lvů Sven Leuenberger se pro deník Tages Anzeiger nechal slyšet, že s 62letým koučem se v klubu nadále počítá i pro příští sezonu.

Kanadský kouč zklamal fanoušky, o místo jej následně měl připravit spor s gólmanem. Pasáž z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Jelikož v tomto roce proběhlo výročí 25 let od olympijských her v Naganu, opakovaně přicházejí zmínky také o Marcu Crawfordovi, který na turnaji vedl Kanadu. V jeho rodné zemi se mu dodnes zazlívá, že na nájezdy proti Dominiku Haškovi nevyslal také Waynea Gretzkého. Sám 62letý kouč s nadsázkou uvádí, že zřejmě bude jednou mít napsáno na hrobě: „Zde leží ten, co v Naganu nenechal jet nájezd Waynea Gretzkého."

Dal mi týden na rybách, způsobil poprask po celé zemi. Vzpomínka na legendárního kouče v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

S českým brankářem curyšského mužstva se prý na toto téma nebavili. „Dělal jsem si rešerši předtím, než sem přišel, takže jsem věděl, že Nagano nebudu vytahovat," odpovídá pobaveně rodák z Vimperku.

Zatímco Jiří Šlégr dříve říkal, že jej Crawford během společného angažmá ve Vancouveru nechtěl nechat hrát, protože nemohl překousnout vyřazení v semifinále olympiády, Hrubec se s takovými problémy nesetkal. „Myslím, že my spolu vycházíme velmi dobře a jsem za to rád. Averzi vůči Čechům z něj necítím," prozrazuje 31letý brankář.

PŘÍKLEP s brankářem Šimonem HrubcemVideo: Sport.cz

Crawford vedl v NHL Colorado, s nímž dokonce v roce 1996 vyhrál Stanleyho pohár. Trénoval také Vancouver, Los Angeles a Dallas. Jeho kariéru však provází i řada kontroverzí. V minulosti si stěžovali hokejisté NHL jako Brent Sopel, Patrick O'Sullivan nebo Sean Avery, že je v návalu emocí fyzicky napadl.

Hrubec však takových situací svědkem nebyl. „To vůbec nevím. Vím, že je emocionální, dokáže se rozzlobit na rozhodčího, seřvat ho... takže vím, že ty emoce tam jsou, ale on to i říkal, když přišel," říká s klidem v hlase.

O české brankářské rošádě ve Švýcarsku vypráví Šimon Hrubec v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Působení Crawforda ve Švýcarsku se však přece jen neobešlo bez skandálu. V klání s Bielem jej televizní stanice zachytila, jak počastoval ostrými (dokonce homofobními) nadávkami finského rozhodčího Mikko Kaukokariho. „Jsem v bráně, tak jsem se to ani nedozvěděl, ani nesleduji nějak moc sociální sítě, ale druhý den v šatně byl takový šum," vzpomíná Hrubec.

A přibližuje rozhovory v kabině: „Viděls to, viděls to? Co se to děje? Tys to neslyšel, ani neviděl? A dodneška jsem to ani neviděl. Říkám: Tak co, říkal, že takový je, tak vybouchl, no, tak vyšplouchl, jsme lidi, no..." vypráví v pořadu Příklep na Sport.cz, kde také přibližuje další specifika angažmá ve Švýcarsku.

Reklama