Hlavní obsah

Když dvoumetrový Koller vyjede na led. Hokej je teď mým nejoblíbenějším sportem, říká

Praha

Proslavil se jako fotbalista, který byl nepřehlédnutelný. Jan Koller měří přes dva metry. V české reprezentaci odehrál 91 zápasů a vstřelil 55 gólů. Fotbal byl pro něj celý život, teď je pro sedmačtyřicetiletého sportovce nejoblíbenějším hokej, který si také občas zahraje. V současnosti má ale nucenou pauzu, koronavirová doba sportu nepřeje. Komu ale fandí, ví naprosto přesně, odmala je fanouškem Českých Budějovic.

Foto: Sport.cz

Když se fotbalisté vrhnou na hokej - zleva Petr Čech, Horst Siegl a Jan Koller.

Článek

„Hokej je teď mým nejoblíbenějším sportem. Fandou Motoru jsem byl odmalička. Bylo to tím, že jsem vyrůstal v jižních Čechách a hokej, to byl prostě jedině Motor České Budějovice. Pamatuju si z dětství na jednu návštěvu, byl to pro mě tehdy neskutečný zážitek a splněný dětský sen," rozpovídal se Koller pro webové stránky hcmotor.cz.

Když nazuje brusle, je ještě vyšší, k tomu váha okolo metráku a na ledě se zjeví hráč, který budí respekt. Koller hraje za tým nadšenců, který nese název Hockey With Benefits.

„To je jen takové seskupení hokejistů hobíků, ale chodí s námi i bývalí hráči. Třeba Patrik Eliáš, Pavel Brendl, Tomáš Netík nebo sparťan Jiří Zelenka. K tomu se přidávají bývalí fotbalisté, chodí hrát i Vladimír Šmicer, Patrik Berger nebo Tomáš Ujfaluši. Zatím hrajeme jen mezi sebou, ale už plánujeme i nějaké výjezdy," těší se hráč, který reprezentoval Česko také v plážovém fotbalu.

Bojovník, taková by byla krátká fotbalová charakteristika útočníka, který hrál na hrotu a jeho úkolem bylo dávat góly. Nejvíce branek nastřílel v barvách Borussie Dortmund, kde odehrál 137 zápasů a vstřelil 59 gólů.

„Jsem spíš bojovník, to moji hru charakterizovalo ve fotbale, tak to mám i v hokeji. Technika bruslení u mě moc velká zrovna není, ale zase nic nevypustím. Snažím se jít i do kombinace, hraju levého útočníka. V HWB patřím k horším hokejistům, tam je to pro mě mezi bývalými hokejisty náročnější. Ale třeba když hraju s fotbalisty, tak mezi nimi se cítím lépe, něco si už můžu dovolit a nějaký gól dám. Jsem takový průměrný amatérský hokejista," hodnotí se kriticky Koller, který patřil ve fotbale k nejvyšším, stejně to má i v hokeji. Zde se může měřit se slovenským obrem, kterým je v Bostonu obránce Zdeno Chára.

„Neměl jsem tu čest se s ním potkat. Jeho příběh ale znám, jak začínal, jak ho ve Spartě nechtěli, vlastně má příběh podobný tomu mému. Jsem rád, že se vypracoval a že stále hraje. Navíc za Boston, což je v NHL můj oblíbený klub. Je to velká osobnost a co jsem o něm slyšel, je to i správný chlap," dodává Koller, který poznal, že většina hokejistů si s míčem rozumí.

„Hraju za fotbalové uskupení Real Top Praha, kde s námi hraje i několik hokejistů a v létě jsme proti hokejistům k jednomu exhibičnímu utkání nastoupili. V týmu hráli třeba Kuba Voráček, Pastrňák, Mrázek nebo Kempný. A zrovna David Pastrňák hraje velmi dobře, stejně tak Tomáš Plekanec, Jarda Bednář nebo Roman Červenka," vypočítal Koller.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Slovensko - Česko zítra 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Třinec - Pardubice zítra 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Kanada - Česko zítra 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko