Hlavní obsah

Král povede další čtyři roky hokejový svaz, nikdo nehlasoval proti

Praha

Dosavadní šéf hokejového svazu Tomáš Král obhájil své křeslo na sobotní volební konferenci v pražském hotelu Corinthia a další čtyři roky tak bude vládnout českému hokeji. Ve funkcích zůstali i šéf dozorčí rady Miroslav Rákosník a předseda arbitrážní komise Vladimír Balaš.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Svazový šéf Tomáš Král předává kapitánovi Sparty Michalu Brošovi Prezidentský pohár.

Článek

Pro setrvání Krále v čele svazu hlasovalo 56 z 60 delegátů. Nikdo nebyl proti, čtyři delegáti se hlasování zdrželi. „Jsem rád, že dostávám šanci pokračovat ve své práci a chci udržet ziskové hospodaření svazu, protáhnout medailovou sérii národního týmu na mistrovství světa a zintenzivnit snahu o zlepšení úrovně mládežnického hokeje," tvrdil Král.

Hned po svém zvolení navrhl konferenci deset členů výkonného výboru ze širší kandidátky. Naprosto většinou mu je delegáti odklepli. Za oblast vrcholového hokeje tak budou ve výkonném výboru působit Petr Bříza (Sparta), Otakar Černý (Kladno), Ctibor Jech (Liberec), Aleš Pavlík (Vítkovice), Bedřich Ščerban (Jihlava), Ondřej Šebek (Pardubice), za oblast výkonnostního hokeje pak František Dvořák, Karel Jankovič, Miroslav Šeba, Milan Vacke.

Oproti předchozímu období jsou novými členy výkonného výboru Šebek, Ščerban a Pavlík, který je i nedávno zvoleným prezidentem Asociace profesionálních klubů. Ve výkonném výboru už nebudou působit František Černík, Jaromír Látal a Jan Trunda.

Cíl má Král jasný: udržet hokej ve světové špičce

„Ve výsledcích voleb se projevila určitá jednota české hokeje, který nemá žádné zásadní aféry, i když někdy se ta hladina rozčeří. Já jsem ale ani tu situaci s extraligou neviděl tak dramaticky, nakonec je všech čtrnáct klubů přihlášeno do soutěže a věřím, že se bez výraznějších problémů odehraje," tvrdil po svém zvolení Král, podle nějž se i komunikace s APK vrací do normálního stavu. „Věřím, že společně dospějeme k modelu, který je pro všechny strany zajímavý a přínosný," dodal.

„Moje cíle pro příští čtyřleté období jsou ale jasné, rád bych pokračoval v tom, co jsme už započali. Přál bych si, abychom český hokej udrželi ve světové špičce, ale hlavní věc je oblast mládeže," říkal staronový šéf českého hokeje. „Vytvořili jsme sportovní úsek svazu, problematikou mládeže se zabývají profesionální trenéři, probíhá řada rozvojových programů. V tom budeme pokračovat, chceme dál rozvíjet ustavené hokejové akademie, a samozřejmě bych byl rád, kdyby se nám hospodaření podařilo udržet v současných číslech," doplnil Král.

Na prvním jednání nového výkonného výboru byli pak hned zvoleni tři viceprezidenti. Aleš Pavlík za vrcholový hokej, Miroslav Šeba za výkonnostní hokej a Petr Bříza je nově viceprezidentem pro legislativu a mezinárodní vztahy.

V platnosti zůstaly výjimky z licenčního řádu pro stadióny Kladna i Litvínova, nově však musí extraligové kluby při skládání bankovní garance užít jedině vlastní účty a nepomáhat si sponzorským krytím.

Dres s 60 pro Hadamczika

Nový výkonný výbor pak dostal od konference mj. za úkol posoudit návrh společného česko-slovenského pořadatelství MS 2015 s centrem v Praze s tím, že zřejmě v roce 2020 by se mohl tento projekt opakovat.

Na závěr více než dvouhodinového jednání dostal trenér národního týmu Alois Hadamczik reprezentační dres s číslem 60 jako dárek k životnímu jubileu, které oslaví 20. června. „Hokej mě naplňuje, dodává mi životní energii, i když rodný list ukazuje dost vysoké číslo," říkal dojatý kouč.

Jak si vedl Král
Vymazal dluhy. Z roční ztráty 44,5 mil. v roce 2008 dovedl rozumným hospodařením svaz do kladných čísel, až k letošnímu odhadu zisku 7,4 mil. korun.
Medailová série z MS. Přes tři cenné kovy v řadě bylo prodloužení Hadamczikova působení na reprezentační střídačce až do roku 2015 hodně nečekaným krokem.
Převzal extraligu. Po zbrklém vypovězení smlouvy ze strany APK se svaz ujal nejvyšší soutěže, odvrátil hrozbu jejího uzavření a hned prosadil i širší baráž.
Mládež dál v krizi. Zastavit propad juniorských reprezentací se nedaří. Česko na šampionátech do 18 či 20 let nehrálo ani jednou semifinále, u mladších došlo už i na sestup.

Reklama

  Česko - Rakousko dnes 17 : 10
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko
  Kladno - Vsetín dnes 18 : 00
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín