Hlavní obsah

Slovinsko je cyklistickou velmocí, hokej však trpí. Není preferovaný státem, vysvětluje kouč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco v posledních letech se pozornost sportovních fanoušků ve Slovinsku upíná ke sportům jako cyklistika nebo basketbal, místní hokej stagnuje. Jádro národního týmu povážlivě stárne a doplnění mladšími hráči téměř chybí. „Byl to, jak já říkám, jeden vrh kolem Anžeho Kopitara, jako se tenkrát povedl v Litvínově kolem Šlégra a Reichela,“ srovnává hokejový trenér Martin Pešout v pořadu Příklep extra.

Slovinský hokej nad propastí. Odsune ho cyklistika do propadliště dějin? Téma pořadu Příklep extraVideo: Sport.cz

 
Článek

Když Pešout působil v Karlových Varech, měl v kádru dva slovinské obránce - Sabahudina Kovačeviče a Matiče Podlipnika. „Na základě toho, že jsme měli v týmu dva Slovince, nás před čtyřmi nebo pěti lety pozvali na turnaj v Bledu," vzpomíná současný sportovní manažer a trenér Chomutova, jak měl možnost poznat hokej v balkánské zemi.

„Lidé tam tím docela žili. Na zápasy chodilo tři čtyři tisíce diváků, parádní hokej," vypráví v Příklepu extra.

Otec a syn vybojovali pro český hokej cennou trofej. Více v pořadu Příklep extraVideo: Sport.cz

Nicméně již tou dobou bylo patrné, že slovinský hokej čeká ústup. „Už tenkrát nám říkali, že mají velké problémy, ale že bohužel nebyli zařazeni mezi státem preferované sporty a je to tam na soukromé bázi," líčí Pešout.

Slovinsko využije hráče z KHL. O válce prý nemá prakticky žádné informace. Téma pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Zcela vypovídající byla situace Slovinců na letošním mistrovství světa v Rize a Tampere, kde měli nejstarší výběr ze všech účastníků, věkový průměr mužstva atakoval třicítku. Můžeme jmenovat: Gašper Krošelj 36 let, Blaž Gregorc 33, Žiga Jeglič 35, Robert Sabolič 34, Rok Tičar 34, Jan Urbas 34. Na turnaji pak chyběl Anže Kopitar, nejslavnější a nejúspěšnější slovinský hokejista všech dob, také jemu už je 35 let. „Je to ta generace, kterou vychoval Kopitarův táta," upozorňuje Pešout na práci Matjaže Kopitara, jenž jako hlavní trenér vedl Slovince i na uplynulém šampionátu.

Slovinský hokej se blíží do bodu, kdy už v národním týmu nebude dostatek mezinárodně úspěšných borců. „Ten vzor tam chybí... teď tam budou jezdit na kole a skákat z můstku. Je vidět, že stát v tom pořád hraje velkou roli," soudí Pešout. Slovinci jsou hodně vidět i při probíhající Tour de France.

Rozšíří Síň slávy v Torontu i balkánského zástupce? Otázka v pořadu Příklep extraVideo: Sport.cz

Hokejový tým z této země si letos zahrál elitní mistrovství světa po šesti letech, v mezidobí jej dvakrát připravila o šanci se kvalifikovat pandemie covidu, kvůli níž se rušily turnaje nižších kategorií.

V tomto roce přišel opět sestup do divize I. A. Nepovedený rok zažila i slovinská dvacítka, která sestoupila do divize I. B, tedy až na třetí úroveň, v níž je i místní osmnáctka. V zemi je podle údajů IIHF aktuálně registrováno pouhých 197 dospělých hokejistů. Elitní turnaj si Slovinci zahráli dosud desetkrát, v roce 2006 dokonce pod vedením českého trenéra Františka Výborného.

Reklama

Související témata:
  1 : 2 sn Pardubice - Třinec 1 : 2 sn   dohráno
20240428T19 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
  2 : 3 sn Švédsko - Česko 2 : 3 sn   dohráno
20240428T14 : 00:00+0200
Švédsko vs. Česko
Švédsko vs. Česko
Švédsko
Česko
  Česko - Kazachstán dnes 14 : 00
20240429T14 : 00:00+0200
Česko vs. Kazachstán
Česko vs. Kazachstán
Česko
Kazachstán