Hlavní obsah

Záštita slavného Gretzkého! Vdova po Hlinkovi pak vhodila v NHL čestné buly

Edmonton/Praha

Vedle mistrovství světa je považován za nejkvalitnější turnaj osmnáctiletých hokejistů, od letoška však proběhne v novém kabátu. Původní Memoriál Ivana Hlinky získal až do roku 2022 záštitu nejlepšího hokejisty historie, a ponese tak nový název Hlinka Gretzky Cup. Podobu turnaje představili na tiskové konferenci v Edmontonu viceprezident a výkonný ředitel Edmonton Oilers Bob Nicholson spolu s legendárním Waynem Gretzkým.

Foto: Sport.cz

Wayne Gretzky a Liběna Hlinková pózují s dresy na tiskové konferenci věnované k Hlinka Gretzky Cupu.

Článek

Tiskové konference se zúčastnili i Liběna Hlinková, vdova po trenérovi olympijských šampiónů z Nagana Ivanu Hlinkovi, a generální sekretář Českého svazu ledního hokeje Martin Urban. Hlinková pak za doprovodu Waynea Gretzkyho vhodila čestné buly před zápasem NHL mezi Edmontonem a Nashvillem.

Původní Memoriál Ivana Hlinky získal záštitu Waynea Gretzkého, nový název Hlinka Gretzky Cup i nové logo. Na základě dohody, uzavřené s platností do roku 2022, se uskuteční v letech 2018, 2020 a 2022 v Kanadě, zatímco v letech 2017, 2019 a 2021 v České republice a na Slovensku.

Letos turnaj proběhne od 6. do 11. srpna 2018 v Edmontonu a Red Deer. Ve skupině A se v edmontonském Rogers Place utkají celky Kanady, Slovenska, Švédska a Švýcarska, zápasy skupiny B s účastí České republiky, Finska, Německa a Ruska proběhnou v nedávno otevřené Servus Areně v Red Deer. Semifinálová utkání a souboje o medaile bude hostit Rogers Place.

Turnaj zažili i Crosby, Ovečkin, Malkin či Pastrňák

Turnaj navazuje na Pacifický pohár, pořádaný od roku 1991, od roku 1997 převzaly jeho pořadatelství Česká republika se Slovenskem a od roku 2005 se hrál pod názvem Memoriál Ivana Hlinky především v Břeclavi, Piešťanech nebo Bratislavě.

Mladí čeští hokejisté se na turnaji prosazují především v posledních letech – v roce 2016 ho poprvé vyhráli, v letech 2014 a 2017 vybojovali druhou a v roce 2013 třetí příčku.

Na nejprestižnějším mládežnickém turnaji se v minulosti představily hvězdy jako Sidney Crosby, Steven Stamkos, Jonathan Toews, Jevgenij Malkin, Alexander Ovečkin, Filip Forsberg nebo David Pastrňák.

Reklama