Hlavní obsah

Palát: Vyhrát Zlatou hokejku je super, ale medaili z mistrovství světa ještě víc. Sním o ní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejdřív si odcházející hokejový král s tím nastupujícím vyměnili komplimenty. A tak David Pastrňák, tentokrát v pořadí Zlaté hokejky "až" druhý, o Ondřeji Palátovi řekl: "Už loni měl vyhrát a letos to získal naprosto zaslouženě. Za mě obrovská poklona a jsem rád, že mě střídá právě on." Pak si mikrofon vzal i čerstvý vítěz prestižní ankety a pochvalu vrátil: "Vyhrát nad Pastou je super, protože všichni víme, jak skvělý je to hokejista. Jen jak zvedl český nároďák, když přiletěl pomoct na mistrovství světa. To, co předvádí v Bostonu, je neskutečné a za mě je Pasta top. Takže si moc cením, že jsem Zlatou hokejku získal."

Ondřej Palát byl při vyhlašování nervózní a zapomněl, co chtěl říct. Teď sní o medaili z MSVideo: Sport.cz

 
Článek

Vy jste přitom typ hráče, který nikdy nebude moc získávat individuální trofeje, že? Jste spíš ten, kterého chce mít každý v týmu jako spoluhráče.

Samozřejmě vyhrávat individuální trofeje není to, proč hrajeme hokej. Ale získat Zlatou hokejku je super, nikdy by se mi o tom ani nezdálo. Ovšem když vyhrajete Stanley Cup nebo přivezete jakoukoliv medaili z mistrovství světa, tak to je víc. Já se snažím hrát týmově a měl jsem štěstí, že jsem mohl hrát ve výborném týmu (Tampa). Všechno si tam sedlo a my vyhráli nejvíc, co se dalo.

Vítězem ankety Zlatá hokejka se stal Ondřej Palát. Na trůnu vystřídal Davida PastrňákaVideo: Sport.cz

Letos to ale do třetice ve finále Stanley Cupu nedopadlo. Jak vidíte zpětně sezonu?

S Tampou jsme vyhráli dvakrát za sebou a měli jsme tým na to, abychom to zvládli i potřetí. Sezonu jsme začali výborně a skončili jsme ji ve finále. Z týmového hlediska byla tedy úspěšná, ale bohužel jsme nevyhráli pohár, což mě mrzí. Colorado si to zasloužilo, byli o trochu lepší.

Teď odcházíte do New Jersey Devils. Brali si vás i proto, abyste jim předal kus té vítězné DNA?

Určitě. Mají mladý tým, chtěli nějakého staršího kluka, který už to vyhrál a pomohl by mladším. I proto jsem si vybral Devils, protože je to perspektivní tým s mladými hvězdami a myslím, že do budoucna mohou vyhrát Stanley Cup. A já budu dělat maximum, abychom byli nejlepší, dostali se do play off a uspěli.

Rozhodují zkušenosti?

Ano. Z deseti let v Tampě jsem byl v play off osmkrát, dvakrát jsme vyhráli a dvakrát jsme prohráli ve finále. Taky jsme prohráli po výtečné sezoně 2019 s Columbusem v prvním kole 0:4, což nás neskutečně nakoplo. Zkušenosti hrají roli.

Vedle vás sedí David Pastrňák, jak moc vás mrzí, že nakonec na olympiádu nejeli hráči z NHL a vy si třeba spolu nezahráli v lajně?

Každý hráč chtěl na olympiádu jet, ale sešlo z toho. S Pastou jsem si zahrál jen jednou na Světovém poháru, ale to jsme byli ještě hodně mladí. Těším se, že si někdy spolu zahrajeme na mistrovství světa a taky tam získám nějakou medaili, kterou ještě nemám. To je můj další sen a cíl.

Jak trávíte léto v Česku?

Když hrajete finále Stanley Cupu, vždycky máte kratší léto. Musím zregenerovat tělo, odpočinout si. Ale poté, co jsem se domluvil s New Jersey, jsme tam s manželkou hned letěli, abychom se podívali na školky, obhlédli to, jak to tam vypadá. To nám pomohlo a teď se tam těšíme.

Co říkáte na senzační čtvrtfinálový postup reprezentace do 20 let přes USA?

Vždycky sleduji dvacítku, takže mě mrzí, že tam nechodí fanoušci. Na dálku týmu fandím. Mrzelo mě, když kluci prohráli s Lotyšskem, že je média a fanoušci hanili. A jsem moc rád, že vyhráli proti Americe a ukázali, že jsou to bojovníci a v pátek jim budu držet palce.

Reklama

Související témata: