Hlavní obsah

Před Švédskem protrhl smůlu. Nastavené tempo udržitelné nebylo, uvědomoval si Rychlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na začátku ledna dal v této sezoně již osmnáctý gól a vládl střelcům v nejvyšší soutěži, jenže pak se liberecký snajpr Jakub Rychlovský ne a ne trefit. Půst zakulatil na deset zápasů. Až s Litvínovem (6:2) český reprezentant střeleckou smůlu protrhl povedenou tečí. Právě včas před Švédskými hokejovými hrami.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: Bílí Tygři Liberec vs. HC Verva Litvínov 6:2Video: Tipsport Extraliga / BPA

 
Článek

Oddychl jste si?

Jsem strašně rád, že to tam konečně padlo. Ale hlavně za to, jaký jsme předvedli týmový výkon. Myslím, že od první do de facto poslední minuty jsme byli celou dobu srovnaní. Až na výpadek ve druhé třetině, kdy jsme si říkali, že Litvínov hraje na brejky a z brejku skórovali. Zbytek zápasu jsme ale byli už srovnaní. Vstřelený gól je jen taková třešnička.

Nezačínala vás dlouhá série bez gólu už nahlodávat?

Už jsem předtím říkal, že takové tempo zápasů se vstřeleným gólem nebylo dlouhodobě udržitelné. Takže jsem čekal, že nějaké takové období přijde. A věděl jsem, že to pak bude o hlavě, abych ho co nedříve ukončil. Protáhlo se na pár zápasů, ale trenéři mi stále věřili a doufám, že jsem teď důvěru splatil.

Snažil jste se i něco měnit?

V každém zápase jsem šance měl. Pořád jsem se do střel ze slotu dostával. Akorát tam možná někdy chybělo trochu víc štěstíčka. Ale v trénincích jsem tomu šel naproti, snažil se na tom pracovat, nepolevovat, ne-li si ještě víc přidávat. Teď se naopak ke mně štěstí přitočilo. Tomáš Filippi to tam hodil a mně se povedlo puk tečovat.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Liberec - Litvínov 2:0 (17. Rychlovský)Video: Tipsport Extraliga / BPA

Nyní vás čekají Švédské hokejové hry. Ceníte si pozvánky o to více, že přišla v období, kdy se vám tolik nedařilo?

Potěšila mě. Nominaci jsem se ale dozvěděl už pár dnů před oficiálním oznámením. Takže po nějakých třech zápasech bez gólu. Asi ji to tedy nějak moc neovlivnilo. Ovšem určitě jsem rád, že se mi zápas povedl. Pro reprezentační akci mi to zvýší sebevědomí.

Vnímáte, že očekávání jsou nyní od vás vyšší než v minulé sezoně?

Jediný rozdíl je asi ve větším zájmu médií o mou osobu, takový jsem v minulé sezoně nezažíval. Ale jasně, v týmu letos zastávám úplně jinou roli, dostávám větší prostor, takže góly a odpovídající přínos týmu se ode mě čeká. Musím důvěru každý zápas splácet.

Na minulý reprezentační sraz jste jel s Tomášem Filippim, nyní vyrazíte s Oskarem Flynnem?

Ano. Ale už tam znám spoustu kluků, těším se na ně. Změním prostředí, budou tam zase jiní lidé, těším se tam.

Co vám první reprezentační zkušenost dala?

Otevřela mi oči, že hráči na takové úrovni jsou ještě o level výš než v extralize. Všechno je rychlejší, na vše je méně času a člověk musí být ještě ve všem důslednější. Vím, že ještě musím na všem pořád pracovat, na malých detailech.

Na srazu bude i litvínovský gólman Šimon Zajíček, jehož jste teď překonal. Stihl jste se s ním pobavit?

Teď ne, ale minulý vzájemný zápas mně tam v první třetině něco chytil, pošťouchli jsme se tam pak. A potom jsem mu dal gól. (usměje se)

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Oceláři Třinec vs. Bílí Tygři Liberec 5:1Video: Tipsport Extraliga / BPA

S Litvínovem zaznamenal pět kanadských bodů Tomáš Filippi, jak byste jeho výkon okomentoval?

Wow! Poslední zápas byl podle mě vyvrcholením toho, co předvádí od začátku sezony. Podle mě je jeden z nejlepších extraligových hráčů. Když má puk na hokejce, člověk neví, jestli vystřelí, přihraje, co vymyslí. Není jenom hráčem, který by přihrával, střílel. Pro soupeře je nečitelný, obrovsky silný na puku. S Martinem Faško-Rudášem jsme strašně rádi, že v našem věku máme příležitost hrát s hráčem s tak obrovskými zkušenostmi. Vážíme si toho a snažíme se mít v lajně vyváženou chemii. Myslím, že nám to funguje. I když občas jsou zápasy, kdy to není ono, ale teď poslední zápas hrajeme výborně a s Litvínovem se nám to podle mě vrátilo.

Platí i pro vás, že v takové formě dělá lepšími i svoje spoluhráče?

Určitě. Máme štěstí, že v týmu máme všechny centry výborný. Všichni čtyři dělají hráče kolem sebe lepšími. Ve všech lajnách je to vyvážený a to je naše velká síla.

Hlavním vaším cílem ve zbývajících šesti zápasech základní části je nepochybně udržet se v první čtyřce, ale je v kabině téma případná Filippiho výhra v produktivitě?

Kanadské body až tak nevnímáme. Jsme rádi, že Tomáš týmu pomáhá každý zápas k první čtyřce, a my pro to uděláme maximum. Máme šest zápasů do konce základní části. Kluci teď v repre pauze dobře odpočinou, potrénujeme a pak do toho vlítneme a šest zápasů tam necháme všechno a potom uvidíme, jak to dopadne.

Sám o tom moc mluvit nechce, cítíte z něj, že by chtěl vyhrát?

Ani bych neřekl, Každý zápas se snaží odvádět práci pro tým. Není jen hráčem dopředu, chodí i na důležitý buly v oslabení. Není to jen o kanadských bodech, ty jsou jen vyústěním toho, jakou hru předvádí celkově. Myslím, že tohle určitě není jeho cíl a že by nějaké kanadské bodování vyměnil za to, abychom se dostali do čtyřky a šli z co nejlepší pozice do play off.

Reklama