Hlavní obsah

Augustovi se líbí Rulíkova filozofie. U dvacítky nejprve okoukne jeho styl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Absolvuje první akci v nové roli kouče české hokejové dvacítky. Patrik Augusta se ale už při červnovém jmenování do funkce domluvil se svým předchůdcem Radimem Rulíkem, že reprezentační kemp v Chomutově i následnou sérii čtyř utkání příští týden ve finském Vierumäki obstarají oba trenéři ještě společně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Patrik Augusta ještě na střídačce Liberce.

Článek

„Přijde mi naprosto přirozené, že si vzájemně pomůžeme. Teď to bude ještě víc na Radimovi a jeho kolezích. Já se zatím spíš jen tak přidám, abych lépe poznal styl jejich trenérské práce i hráče a budu mít možnost si se všemi víc povídat," říká Augusta, jenž dostal nabídku k práci u dvacítky, když dotahoval kontrakt ve Slovanu Bratislava. „Už jsem tam měl nakročeno a děkuji vedení slovenského klubu za korektnost i pochopení mojí situace," dodává.

Po Rulíkově přechodu k reprezentaci dospělých nastupuje k mužstvu, které bude na přelomu roku v Göteborgu obhajovat stříbro na MS. „Není jednoduché přijít po velikém úspěchu. Budu se ale snažit naplnit velká očekávání. Poslední dny jsem byl hodně u videa, abych hráče této věkové kategorie nakoukal, než je uvidím naživo na prvním srazu," uvažuje Augusta, jenž bude postupně přebírat kompetence. „Taková dohoda prospěje všem," soudí.

Jeli jsme se tam zachránit, vzpomíná Radim Rulík na titul s dvacítkami v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Červencové soustředění zahrnující i zápasy proti Finsku a Švýcarsku je koncipováno hlavně pro hokejisty, kteří budou působit v zámoří. „Chceme je vidět v akci a zjistit jejich plány, než odletí. Budou tam nejen brankář Hrabal i další draftovaní jako Štancl či Dvořák, pozváno je víc kluků z klubů v cizině. Jde o takový mix ročníků narození 2004 a 2005," míní trenér.

Nový trenér hokejové reprezentace Radim Rulík. Klíčové pro mé rozhodnutí bylo, že se mnou šli kluci z dvacítkyVideo: Sport.cz

Až koncem srpna na Turnaji pěti zemí ve švédském Nyköpingu bude Augusta na střídačce už i se svými asistenty. „Chci pracovat s lidmi, které dobře znám nejen profesně, ale i lidsky a vidíme podobně hokej," vysvětluje, proč si vybral Roberta Reichla a Pavla Trnku.

Všichni mají shodnou hokejovou filozofii, kterou nastolil Rulík. „Líbí se mi myšlenka, že by české národní týmy hrály stejným stylem. Samozřejmě, dovednosti a vyspělost reprezentantů budou na jiné úrovni, ale pokud jde o aktivní napadání, rychlé otáčení hry, přechod modré čáry, držení puku a tlak do zakončení, tam by mělo být patrné prolínání dvacítky i seniorské reprezentace," líčí Augusta

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.