Hlavní obsah

Blamáž osmnáctky odvrácena nejlepším způsobem. Spadl nám kámen ze srdce, ulevilo se Petrovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po úvodní porážce po nájezdech se Slováky byli čeští hokejisté do 18 let pod pořádným tlakem. Pokud by zaváhali i s Německem, nejspíše by je místo čtvrtfinále mistrovství světa čekal boj o udržení v elitní divizi. Ale mladíci blamáž nepřipustili a za vítězstvím směrovali od první minuty. Nakonec soupeře deklasovali 7:1 a výrazně se přiblížili postupu do vyřazovacích bojů. „Spadl nám obrovský kámen ze srdce. Jistotu čtvrtfinále ještě nemáme, ale klíčový zápas jsme zvládli,“ ulevilo se v rozhovoru pro hokej.cz trenéru Jakubu Petrovi.

Foto: IIHF

Trenér české osmnáctky Jakub Petr.

Článek

Ve složení útočných trojic nenechal hlavní kouč kámen na kameni a svěřence dokázal srovnat i po psychické stránce. „Měli jsme mítink a oceňuju zpětnou vazbu kluků. Prvních čtyřicet minut plnili přesně to, co jsme jim řekli. Popasovali se s tlakem výborně. Museli jsme tenhle zápas zvládnout, což jsme měli v hlavách," popisoval Petr.

Národnímu týmu pomohla využitá přesilovka už ve 3. minutě, na trefu Adama Židlického navázal dvěma góly Eduard Šalé. „Vstoupili jsme do utkání správně. Plnili jsme pokyny, a proto zápas skončil takhle. Celý tým pracoval výborně, super výhra," oceňoval další útočník Vojtěch Hradec, jehož čas přišel ve druhé třetině.

Forvard Mladé Boleslavi se prosadil dvakrát během dvou a půl minuty a zvyšoval už na 6:0. „Skvělé pocity, splněný dětský cen. Prostě jsem zavřel oči a vystřelil, spadlo to tam," líčil Hradec svůj první gól, kdy se trefil z mezikruží. A z tribuny se s ním radovala skoro celá rodina.

S vysokým náskokem už Češi trochu polevili. „Druhá třetina se povedla, v té třetí jsme hráli dlouhou přesilovku a vymýšleli jsme nové strategie. Inženýři začali inovovat, udělali jsme čtyři ztráty puku," kritizoval Petr. „Tohle bude sloužit jako materiál k přípravě," pokračoval.

Pak ovšem své hodnocení zmírnil. „Nebudu přehnaně naštvaný. Týmu děkuju za přístup a za výhru," ocenil trenér, který před turnajem zmiňoval, že první cíl jsou čtyři body z úvodních dvou zápasů.

Foto: IIHF

Eduard Šalé proměňuje proti Německu trestné střílení.

To se povedlo, už v neděli ale český výběr vyzve první těžký kalibr. Švédy, kteří v otevíracím utkání deklasovali Kanadu 8:0, pak se trochu natrápili se Slovenskem. „Největší favorit turnaje, obhájce titulu. Udělali v sezoně největší progres. Náš herní plán bude jiný," nastínil Petr a útočník Hradec ho doplnil. „Musíme makat dál. Na Švédy vlétneme," přislíbil.