Hlavní obsah

Červenka: O mistrovství bojuji stejně jako každý. Konec v nároďáku? V hlavě ho nemám!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už je to 15 let, co hrál na svém prvním světovém šampionátu, a teď se pustil do boje o svou jedenáctou účast na mistrovství. A jelikož klubová sezona ve Švýcarsku pro něj skončila už na začátku března, tak se do přípravy zapojil skoro šest týdnů před startem turnaje v Praze. „Cesta bude delší, ale jsem na to v hlavě připravený a svým způsobem se na to i těším,“ říká 38letý Roman Červenka. Pokud nominaci udělá, je nejspíš hlavním kandidátem na kapitánské céčko.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Roman Červenka během tréninkového kempu v rámci přípravy na mistrovství světa.

Článek

S týmem Rapperswilu se ocitl ve zvláštním „vakuu“ - vyhnuli se záchranářským starostem, jenže vzdálený zůstal i postup do play off švýcarské ligy. A tak klubová sezona pro Romana Červenku skončila už počátkem března. Nelenil, chodil na led, jen minulý týden si odskočil s rodinou k moři. A zatímco ta následně kvůli školním povinnostem syna zůstala ve Švýcarsku, on je teď doma v Praze „slaměným vdovcem“ a od prvního dne absolvuje přípravu národního týmu před mistrovstvím světa.

„Samozřejmě jsem nechtěl, aby týmová sezona byl tak krátká, ale na druhou stranu se to dá využít, že si může člověk odpočinout a lépe se připravit na nároďák. O motivaci není potřeba mluvit,“ říká útočník. „Je potřeba trénovat, regenerovat. Chci být připravený, takže musím o sebe pečovat. A když to chce člověk dělat pořádně, je to skoro celodenní práce.“

Není rétorem, od kterého byste slýchali velká prohlášení, a tak rozhodně z jeho úst nevypadne, že by v jeho věku mohl být šampionát v Praze hezkou tečkou za reprezentační kariérou, které dominuje zlato z mistrovství světa. „Konec? V hlavě ho nemám. Jdu den za dnem, každý den se budu snažit udělat to, abych se někam posunul. A pak to případně načasoval na mistrovství. O něj bojuji, stejně jako každý,“ řekne bez emocí.

V národním týmu je mazákem, a tak dobře ví, že šest týdnů je tuze dlouhá doba, kdy se ohledně nominace může leccos přihodit. Jistou výhodou může být, že do přípravy by se měli brzy zapojit i další zvažovaní hráči z evropských soutěží, kteří už vypadli z play off. Jádro tak bude pospolu několik týdnů.

„Může to být výhoda. Parta i kabina se nějak tvoří, čím víc času spolu trávíte, tak tam něco budujete. Ať už chemii na ledě, nebo i v šatně. Ve všem špatném může být něco dobrého, a když už sezony pro nás skončily, tak se toho dá využít,“ říká.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Roman Červenka během reprezentačního tréninkového kempu v Říčanech.

Sám už mistrovství světa v pražské O2 Areně v roce 2015 zažil. Ví, jak je to pro hráče výjimečná situace. „Je to speciální a jiné. Je tu tlak, ale na druhou stranu příprava a všechno okolo jsou stejné.“

Už příští týden ho čekají v Karlových Varech dva přípravné duely proti Německu. Následuje Rakousko, Slovensko. „Nějakou dobu jsem nehrál, takže uvítám, že se do toho mohu dostat. Jsou to těžcí soupeři a je vždy určitý test, kdy dostanete zpětnou vazbu, na čem musíte pracovat.“

Nominace reprezentace na 1. přípravný kemp před MS

Brankáři:

Lukáš Klimeš (Vítkovice)

Dominik Frodl (Karlovy Vary)

Daniel Král (Liberec)

Obránci:

Filip Pyrochta (Mladá Boleslav)

Petr Zámorský (Plzeň)

Jakub Sirota (Olomouc)

Libor Zábranský (Ässät Pori/Fin.)

Andrej Šustr (Kolín nad Rýnem/Něm.)

Útočníci:

Roman Červenka (Rapperswil-Jona Lakers/Švýc.)

Jiří Černoch (Karlovy Vary)

Ondřej Beránek (Karlovy Vary)

Jakub Rychlovský (Liberec)

Michael Špaček (Ambrì-Piotta/Švýc.)

Jakub Flek (Brno – připojí se ve čtvrtek)

Reklama

  Česko - Slovensko zítra 13 : 45
20240502T13 : 45:00+0200
Česko vs. Slovensko
Česko vs. Slovensko
Česko
Slovensko