Hlavní obsah

Hokejisté začali přípravu na MS. Rulík se omlouval Bambulovi a počítá alespoň s dvěma gólmany z NHL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do hokejového šampionátu v Praze zbývá 38 dní a reprezentace rozjela v Říčanech první z přípravných kempů. I když vlastně tak trochu neoficiálně. „Ostrá příprava začne až v pondělí 8. dubna v Karlových Varech, teď jsme udělali trénink a kemp pro kluky, kteří skončili brzy a měli by dlouhou pauzu. Tak aby to pro ně v pondělí nebyl takový náraz,“ vysvětlil kouč Radim Rulík. Ten měl v úterý k dispozici deset hráčů do pole a tři brankáře.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Jiří Černoch (vlevo), Andrej Šustr a Roman Červenka během tréninkového kempu v Říčanech.

Článek

Třeba takový Roman Červenka skončil sezonu už 4. března. Sice chodil ve Švýcarsku na led, stihl i dovolenou, ale teď byl rád, že se mohl přidat k rodícímu se národnímu týmu. A sní o svém jedenáctém světovém šampionátu. Byť po prvním tréninku, kdy na ledě byly jen dvě pětky, přiznal: „Zadejchal jsem se, málo pauzy, ale potřeba to teď stupňovat.“

Z původně nominované patnáctky chyběl Jakub Flek, který se připojí k týmu ve čtvrtek, a vůbec nebude útočník Jan Bambula. Na Velikonoční pondělí totiž ještě kouč Rulík zatelefonoval Matěji Stránskému a bratrům Kovařčíkům, pro které ve Švýcarsku a Finsku skončila sezona, a když od nich uslyšel, že mají chuť se k reprezentaci brzy přidat, věděl, že by pro Bambulu neměl místo v zápasech proti Německu (hrají se příští týden). „Na rovinu jsem mu to řekl, vysvětlil a omluvil se. Myslím, že to pochopil,“ uvedl Rulík.

Nominace reprezentace na 1. přípravný kemp před MS

Brankáři:

Lukáš Klimeš (Vítkovice)

Dominik Frodl (Karlovy Vary)

Daniel Král (Liberec)

Obránci:

Filip Pyrochta (Mladá Boleslav)

Petr Zámorský (Plzeň)

Jakub Sirota (Olomouc)

Libor Zábranský (Ässät Pori/Fin.)

Andrej Šustr (Kolín nad Rýnem/Něm.)

Útočníci:

Roman Červenka (Rapperswil-Jona Lakers/Švýc.)

Jiří Černoch (Karlovy Vary)

Ondřej Beránek (Karlovy Vary)

Jakub Rychlovský (Liberec)

Michael Špaček (Ambrì-Piotta/Švýc.)

Jakub Flek (Brno – připojí se ve čtvrtek)

Právě dění v evropských soutěžích v lecčems jeho plány pozměnilo. Ve Švédsku je ze hry Färjestad, jenž po vítězství v základní části prohrál všechny čtyři čtvrtfinálové zápasy. A volný je tak střelec David Tomášek. Ve Finsku pro změnu „vyhučel“ Ilves, po základní části druhý, jehož dres obléká Petr Kodýtek, Šimon Stránský či Dominik Mašín. Končí i Jukurit Mikkeli se zmíněným duem bratrů Kovařčíků. „Člověk to nenaplánuje, ale jsme rádi, že jádro, které jsme si vytvořili, budeme mít včas pohromadě na přípravu,“ říká Rulík.

Byť to není oficiální, tak většina z jmenovaných by se mohla zapojit už v pondělí do oné ostré fáze přípravy v Karlových Varech, kde nejspíš přibudou i vyřazení extraligoví čtvrtfinalisté. Ve čtvrtek a v sobotu si tu pak tým střihne první přípravné mače proti Německu.

Rulík zároveň sleduje dění v NHL, sám tam byl na inspekční cestě a generální manažer Petr Nedvěd ještě v Americe zůstal. Od všech hráčů slyšeli, že mají chuť hrát, jen u Tomáše Hertla je vše v mlze, protože teprve chystá svůj návrat po zranění.

Ti, kteří budou volní už po základní části, by se k týmu měli připojit před turnajem Euro Hockey Tour v Brně, který se hraje na začátku května. Po 5. květnu by mohli přiletět ti, kteří vypadnou v prvním kole Stanley Cupu. „Pak jsou tu kluci na farmách, ale ti, o které máme zájem, jdou do play off a tam je to stejné jako v NHL. Farmy je nepustí, mají své ambice, platí je,“ říká Rulík.

Kde se ale očekává solidní import z NHL, je post brankáře. I Rulík přiznává, že je reálná varianta, aby celé trio bylo ze zámoří, případně dva z NHL a jeden z Evropy.

V přípravě národní tým odehraje šest zápasů v rámci Euro Hockey Challenge (proti Německu, Rakousku a Slovensku), generálkou bude zmiňovaný turnaj v Brně. Do šampionátu vstoupí 10. května proti Finsku.

Reklama