Hlavní obsah

Debutující Piskáček v reprezentaci sbírá i puky rád a vzpomíná, jak měl doma vylepený plakát Kaberleho

Praha

V extralize není hokejista s lepší bilancí plus, mínus odrážející účast na ledě při gólech. V reprezentaci debutující sparťanský obránce Jan Piskáček nasbíral už 19 kladných bodů. „Nároďák beru jako sladkou odměnu za práci v klubu,“ říká 24letý hráč, jenž na sebe okamžitě přijal všechny úkoly benjamínka. „Tady i puky sbírám rád.“

Foto: Petr Horník, Právo

Obránce Sparty Jan Piskáček na srazu hokejové reprezentace.

Článek

V nominaci na Karjalu Piskáček původně nebyl, při zranění Ševce se ale posunul na soupisku ze seznamu náhradníků. „Pro mě je to splnění snu, i když na úkor někoho, kdo omarodil."

V dresu lídra tabulky udivuje Piskáček tím, jak zvládá defenzivní úkoly, ale dokáže i podpořit útok. Nasbíral i deset gólových nahrávek. Už dostal ze Sparty i vzkaz, ať si připraví zápisné do klubové kasy „Tomu se nevyhnu," uvědomuje si. V kabině národního týmu se rychle rozkoukal. „Vyloženě neznámé prostředí to pro mě naštěstí nebylo," usměje se.

„Ze Sparty je nás tam pět, jako rodák dobře znám i kluky z Kladna a s dalšími jsem se rychle seznámil." Velký obdiv má vůči nejstaršímu z reprezentantů, 35letému Tomáši Kaberlemu. „Je pro mě ikonou, jako malý jsem k němu vzhlížel a měl doma i vylepený jeho plakát."

Před premiérou ve švédském Gävle cítí napětí. „Každý člověk je asi nervózní z něčeho nového," říká Piskáček a tuší, že ho čeká hodně jiný hokej než v extralize. „Rychlejší a důraznější, v daleko vyšším tempu než pamatuji z dvacítky. Doufám, že si rychle zvyknu, dokážu se přizpůsobit a nebudu kazit," uvažuje obránce.

Držet palce se mu chystají nejen rodiče a přítelkyně, ale i spousta kamarádů. „Měl jsem od nich plný telefon zpráv, že mi blahopřejí k pozvánce a že se určitě budou dívat. Nenechám se tím ale svázat."

Reklama

Související témata:
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko